|

Najvreliji dan u Sydneyju, izmjereno skoro 46 stepeni

Najvreliji dan u Sydneyju, izmjereno skoro 46 stepeni
48
Klix.ba
18.1.2013. u 08:37
3
komentara
48

dijeljenja
Najvreliji dan u Sydneyju, izmjereno skoro 46 stepeni Plaža u Sydneyu (Foto: AFP)
Na termometrima u Sydneyju danas je zabilježen novi rekord. Temperatura u ovom australskom gradu je iznosila skoro 46 stepeni celzija.
Stanovnici spas od velikih vrućina traže na plažama, a na Observatory Hillu, brdu na kojem se nalazi mjerni centar, u tri sata popodne temperatura je dostigla 45,8 stepeni. U nekim dijelovima regije, kao što je grad Penrith na zapadu, izmjereno je 46,5 stepeni.

Vatrogasci se još uvijek bore sa požarima u New South Walesu i Victoriji, a gradić Licola odsječen je od svijeta. Iako je većina njegovih stanovnika već ranije otišla, BBC saznaje da je desetak ljudi još uvijek u gradu i da su u velikoj opasnosti.

Farmer Rob Gilder kazao je da zbog vatre on i dvojica radnika nisu uspjeli pobjeći.

"Mnogo se brinem i nadam da će jedan od spasilačkih helikoptera doći i po nas i izbaviti nas, ali strahujem da bismo se mogli ugušiti dimom", kazao je Gilder za Herald Sun.

Australija se svake godine suočava sa velikim požarima, a iz godine u godinu temperature su sve više. U februaru 2009. na dan nazvan "crna subota" u požarima u Victoriji smrtno su stradale 173 osobe.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...