Svijet
0

Najviši stepen pripravnosti u Velikoj Britaniji

FENA
U Velikoj Britaniji je do sada uhapšeno sedam osoba osumnjičenih da su umiješane u tri pokušaja bombaških napada u Londonu i Glasgowu. U cijeloj zemlji je na snazi najviši stepen pripravnosti, koji je označen kao kritičan, a vjeruje se i da je još najmanje jedna osoba u bijegu.

Zbog napada je, između ostalog, pojačano policijsko prisustvo koje je vidljivo svuda, dok se na aerodromima i u vozovima obavljaju dodatne provjere putnika, u što su se prvog radnog dana ove sedmice uvjerili i mnogi stanovnici Londona.

Za sada u javnom prijevozu nema ozbiljnijih zastoja, ali je zbog pojačanih sigurnosnih provjera došlo do gužve na prilazu najvećem britanskom aerodromu Heathrow.

Iako se avioni uglavnom uspijevaju pridržavati reda letenja, nadležne osobe savjetuju putnicima da se do aerodroma prevoze metroom i autobusom, a ne privatnim automobilima ili taksijem.

"Kako se kolima približavate aerdromskom kompleksu, možete vidjeti naoružane policajce kako pretražuju vozila. Na svim glavnim terminalima također je vidljivo pojačano policijsko prisustvo, dok se glavna izmjena na Heathrowu odnosi na zaustavne trake ispred terminala koje su zatvorene", javlja izvještač BBC-a Tom Simonds.

Nivo sigurnosnih provjera je visok, malo je prostora i vremena za iskrcavanje putnika iz vozila - ali ipak nema tako mnogo kašnjenja letova i čekanja u redovima kao tokom prethodnih antiterorističkih akcija na aerodromu Heathrow.

Sezona godišnjih odmora je počela, u Škotskoj su od petka i djeca na raspustu, pa je verovatno da će oni koji putuju izvan zemlje osjetiti određene poteškoće.

U samom Londonu život se odvija normalno, mada su njegovi stanovnici i gosti svjesni pojačanih antiterorističkih mjera i prisustva policije na ulicama.

Ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, koja se s povišenim stanjem uzbune u zemlji suočava samo nekoliko dana nakon što je na to mjesto imenovana, rekla je za BBC da je neophodno suočiti se s "izopačenom idelologijom napadača".

"Nije bilo važno kojoj rasi ili vjeri pripadate, nije bilo važno odakle dolazite ako ste se u četvrtak ujutro našli u centralnom Londonu, ili ako ste se za vikend zatekli na aerodromu u Glasgowu. Namjera napadača je bila da izazovu smrt i ozbiljne povrede civila bez obzira na njihovo porijeklo. Jasno je da je dio njihove strategije - posebno onih u terorističkim grupama povezanim s Al-Qaidom - da pokušaju izazvati podjelu među ljudima, i to na vjerskoj osnovi. Smatram da nema ničega perverznijeg nego koristiti vjeru za kriminal i ubistva na način na koji to čine teroristi", rekla je ona.

U Britaniji se dosta govori i o tajmingu napada, odnosno o tome imaju li oni veze sa smjenom na vrhu britanske vlade ili pak s drugom godišnjicom bombaških napada na londonski javni prijevoz 7. jula.

Rob Watson, stručnjak BBC-a za sigurnosna pitanja, kaže kako se spekulira o tome kako nije postojao bolji trenutak da se izvedu napadi koji bi kao posljedicu imali veliki broj stradalih od smjene u Downing Streetu, odnosno trenutka kada na toj adresi počinje boraviti novi stanar.

Pretpostavlja se kako je zamisao bila da napadi dobiju najveći mogući publicitet, i isto takve političke posljedice, kaže on.

Vjeruje se da nijedna od sedam osoba koje su do sada uhapšene zbog incidenata u centralnom Londonu i na aerodromu u Glasgowu, kada se džip napunjen eksplozivom zaletio ka glavnom ulazu, nije britanskog porijekla.

Za sada se zna da je jedan od privedenih ljekar, kao i da se jedan od uhapšenih na autoputu nakon incidenta u Glasgowu zove Mohammed Asha i da je libanski državljanin. Postoje snažne pretpostavke da su i ostali privedeni bliskoistočnog porijekla, za razliku od dosadašnjih antiterorističkih akcija u kojima su osumnjičeni bili uglavnom islamski ekstremisti rođeni u Britaniji.