Svijet
0

Najviši preživjeli vođa Crvenih Kmera pojavio se prvi put pred sudom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najviše pozicionirani preživjeli lider kambodžanskog režima Crvenih Kmera pojavio se u ponedjeljak prvi put pred sudom.

Nuon Chea, koji je bio drugi u lancu komande Crvenih Kmera iza Pol Pota, zatražio je za odgodu saslušanja o njegovoj žalbi zbog spora oko njegovog tima odbrane.

Noun Chea jedan je od pet visokih zvaničnika Crvenih Kmera uhapšenih i optuženih od specijalnog tribunala za genocid.

Smatra se da je više od milion ljudi izgubilo živote tokom četiri godine vladavine Crvenih Kmera između 1975. i 1979.

Analitičari tvrde da je Nuon Chea bio vodeća pokretačka ideološka snaga režima, odgovoran za njegove najradikalnije politike.

Pojavljivanje Nuon Chea na sudu nije trajalo dugo, ali su preživjeli ere Crvenih Kmera konačno mogli vidjeti Brata broj dva na suđenju.

Potpuno bijele kose, starac se držao uspravno, neznatno pognute figure, javio je dopisnik BBC-ja iz Phnom Penha, Guy Delauney.

On se kratko obratio sudijama kako bi zatražio odgodu jer njegov strani pravni zastupnik nije registrovan u skladu sa zahtjevima kambodžanske pravne komore.

Nakon više od sata raspravljanja, sudije su odlučili da se slože s njim, i trebale bi odlučiti o narednom koraku u srijedu.

Krajem prošle godine, zatvorski šef Crvenih Kmera Kaing Kek Ieu, također poznat kao Duch, bio je krajnje snishodljiv kada se obraćao sudu, ali je Nuon Chea bio direktan i odlučan u svom zahtijevu, javlja dopisnik BBC-a.

"Da imam samo kambodžanskog advokata, to nije u u skladu s međunarodnim standardima. Vjerujem da, ukoliko se ovaj postupak nastavi, ovo suđenje neće biti pošteno prema meni", poručio je on sudijama dok je obrazlagao svoju argumentaciju.

Odgoda je još jedan udarac ionako usporenom procesu u tribunalu.

Utemeljitelj Crvenih Kmera Pol Pot umro je u 1998. i mnogi strahuju da bi otezanja u sudskom procesu mogla značiti da ostarjele vođe režima nikada neće bitri izvedeni pred lice pravde.