Predsjednički izbori
0

"Najveći reality show na svijetu"

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
"Posljednji krug", "Trenutak istine", "Amerika odlučuje" naslovi su u britanskoj štampi u utorak, na dan američkih predsjedničkih izbora.

Uz mnoge izvještaje, mape, dijagrame, jedan list objavljuje i specijalni dodatak sa savjetima kako najzabavnije provesti noć gledajući kako pristižu rezultati iz različitih američkih država.

Uz gotovo obaveznu kvalifikaciju da se radi o historijskim izborima, svi listovi pišu da ankete ukazuju na gotovo sigurnu pobjedu Baracka Obame, pa i u tome tonu i izvještavaju o današnjem glasanju.

Čak i konzervativni Daily Telegraph prenosi ocjenu stručnjaka da je jedino što bi moglo uskratiti pobjedu Obame "namještanje rezultata" a to se opet, po riječima istog stručnjaka, "ipak ne događa u Americi".

Drugi listovi na istu temu pišu da se poslije "najinteresantnije i najskuplje predizborne kampanje u historiji" očekuje i rekordan odziv, možda čak 140 miliona Amerikanaca, što bi moglo rezultirati gužvama na biračkim mjestima i naknadnim problemima s prebrojavanjem glasova.

Liberalni The Guardian piše da je pred Amerikancima danas zaista izbor između sasvim "novog puta u budućnost" s Barackom Obamom i "nastavka Bushove ere" sa Johnom McCainom.

Dva kandidata imaju dijametralno suprotan pogled na svijet. Obama se zalaže za dijalog, čak i s neprijateljima Amerike, i naglašava potrebu da popravi narušeni imidž zemlje u svijetu. Nasuprot tome, piše Guardian, za McCaina je svijet uglavnom "neprijateljska arena... prepuna diktatora... i opasnosti koje treba poraziti".

"Pred Amerikancima je danas prilika da prihvate novi pogled na svijet kao mjesto u kojem ima i partnera i neprijatelja ili da", kako završava Guardian, "ostanu u Bushovom gardu neprekidnoga ratnog stanja".

Nešto vedriju analizu prognozirane pobjede Baracka Obame pruža The Independent.

List piše da ne treba potcijeniti to što je Amerika, u trenutku u kojem je suočena s možda najvećim problemima u svojoj novijoj historiji, na ivici toga da se okrene ne jednome iskusnom i isprobanom senatoru, industrijalci ili generalu, već novome i zadivljujućem talentu koji je do prije samo četiri godine bio potpuno nepoznat.

Upoređujući Obamu po harizmatičnosti sa Johnom F. Kennedyjem, Independent piše da bi njegov izbor za predsjednika istog trenutka promijenio imidž SAD-a u svijetu, i to ne samo zbog odlaska Georgea W. Busha, već zato što su se birači okrenuli jednome istinski novom čovjeku čiji je "vrtoglavi uspon mogao da se dogodi samo u Americi".

Konzervativni Daily Telegraph, pak, u vrlo trezvenom tonu konstatira kako je istina da je predizborna kampanja uzbudila ne samo Ameriku, već i celi svijet, i postavlja pitanje "zašto je onda izbor između Obame i McCaina na čudan način nezadovoljavajući?"

Da li je to zbog toga što jedan kandidat previše obećava, a drugi premalo daje, tako da nijedan nije dovoljno uvjerljiv, pita se Daily Telegraph, koji potom opisuje elokventnoga i pribranog Obamu kao savršenog kandidata za novo stoljeće, a McCaina, uza sve njegove greške tokom kampanje, kao ipak boljeg stanara Bijele kuće "zbog karaktera i iskustva koji više odgovaraju ovim opasnim vremenima".

"To je i suština ovih izbora", piše Daily Telegraph. "Da li vjerovati neisprobanom Obami ili igrati nasigurno s McCainom, drugim riječima, da li je Amerika spremna rizikovati?"

Dnevnik The Times piše kako nema dileme da svijet, koji inače nema pravo glasa, priželjkuje pobjedu Baracka Obame. List piše da je "obamamanija" najjača u Evropi gdje Obamin rejting često prelazi i 80 posto.

"Francuska se nije tako zaljubila u jednoga američkog predsjednilčkog kandidata još od Johna F. Kennedyja. Urban, intelektualan idealist je vrsta Amerikanca koju volimo. Obamina Amerika je Amerika džeza, Elle Fitzgerald, Jacka Kerouaca i Kennedyja" izjavio je bivši francuski ministar kulture Jacques Lang.

List tvrdi da je i većina Rusa fascinirana mogućnošću da Amerikanci izaberu crnca za predsjednika pored čega, na zvaničnom nivou, Moskva vjeruje da bi Obama bio "mekši" od McCaina na pitanjima kao što je Gruzija. Iz istog razloga Gruzija je jedna od tek tri zemlje na svijetu u kojoj većina ljudi navija za McCaina. Druge dvije su Izrael i Filipini, izvještava Times.

Independent objavljuje specijalan dodatak sa svim što je potrebno da "s uživanjem provedete noć prateći ove historijske izbore na televiziji" - a to su zastavice s likovima Obame i McCaina, američki recepti, kvizovi i igrice na temu izbora i slično.

U dodatku piše da su izbori TV događaj godine, prilika kada najveća svjetska supersila priređuje "najveći rialiti šou" na svijetu, bolji od svakoga Velikog brata ili Operacije trijumf.

"Kampanja je završena, anketari su prestali da zovu i popisuju, i sada je red na biračima da odrede kraj priče o iskupljenju, transformaciji, strahu i optimizmu" piše Independent o toku izbora "najmoćnijeg čovjeka na planeti".