Svijet
0

Najveći njemački bunker iz hladnog rata otvara svoja vrata javnosti

Sarajevo-x.com
Najveći njemački bunker iz razdoblja hladnog rata, projektiran kako bi zaštitio vlade nekadašnje Zapadne Njemačke od nuklearnog napada, ovoga će vikenda otvoriti svoja vrata javnosti.

Zakopan ispod grada Ahrtala u blizini Bonna, sjedišta bivše Savezne Republike, bunker je konstruiran kako bi do mjesec dana pružio utočište za tisuću ljudi. Sada, gotovo dva desetljeća nakon pada Berlinskog zida, posjetitelji će moći istražiti kontrolno središte bunkera, predsjedničku konferencijsku sobu i posjetiti komoru za dekontaminaciju.

"To je vrlo impozantno mjesto. Čini vas prilično napetim i stvara van nelagodu kada pomislite na nedostatak dnevnog svijetla i kako bi ljudi tu trebali raditi danima i tjednima", rekao je Heinz Schoenewald, vodič iz turističkog ureda Ahrtala koji organizira posjete bunkeru.

Lokacija je prvotno iskopana 1903. kao željeznički tunel prema Francuskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su koristili logoraše iz Auschwitza i Buchenwalda kako bi proširili kompleks u kojem su držali rakete V2. Zapadnonjemačka vlada je kompleks pretvorila u bunker od 1960. do 1972. na vrhuncu hladnog rata i napravila labirint od 17 kilometara tunela.

Po cijeni od 5 milijardi njemačkih maraka šezdesetih godina prošlog stoljeća, otprilike 10 milijardi eura sadašnje vrijednosti, bio je to najskuplji njemački hladnoratovski bunker a imao je gotovo 1000 soba za spavanje, oko 900 ureda i pet bolnica.