Svijet
0

Najveći avion na svijetu uspješno obavio svoj prvi let

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avion A-380 aviokompanije Singapore Airlines u četvrtak je obavio dugo odgađano historijsko putovanje - prvi komercijalni let najvećeg aviona na svijetu koji ima luksuzna sjedišta, krevete za dvoje i najmirniju unutrašnjost.

Sa 455 putnika, Airbus 380 super džambo uzletio je sa singapurskog aerodroma Chjangi. Sedam sati kasnije on je sletio na aerodrom u Sydneyu, javio je AP.

Također je u avionu na letu broj SQ380 bilo oko 30 članova posade, među kojima i četiri pilota.

Stjuardese su točile šampanjac i dijelile karte putnicima, od kojih su neki platili desetke hiljada dolara na internet aukciji za mjesto u avionu.

Najvišu svotu platio je 38-godišnji Britanac Julian Hawyard koji je za mjesto 1-A u divovskom Airbusu izdvojio više od stotinu hiljada dolara.

Avion na sprat A-380 okončao je skoro 37-godišnju dominaciju džambo džeta Boeing 747 kao najprostranijeg svjetskog putničkog aviona.

A-380 također je najracionalniji u potrošnji goriva i najtiši putnički avion ikada napravljen, izvana i iznutra, sudeći po njegovom evropskom proizvđaču Airbusu SAS.

On je predan Singapore Airlinesu 15. oktobra, skoro dvije godine iza roka nakon što su milijarde dolara troškova usporile rad Airbusa.

To je ipak vrijedilo truda, tvrde u Singapore Airlinesu, koji je dobio ekskluzivno pravo da bude jedini vlasnik ovog tipa aviona u prvih 10 mjeseci.

A-380 najveći je avion na svijetu. Raspon krila mu je 80 metara, a može prevesti 555 putnika.