Historijski mjesec
0

Najveće poplave u posljednjih 70 godina, Mississippi poplavio centralni dio zemlje

FENA
Centralni dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pogodile su najveće poplave u posljednjih više od 70 godina, pošto se širina reke Mississippi uvećala do šest puta, a voda poplavila kuće, njive i puteve.

U međuvremenu, meteorolozi su saopćili da je april bio historijski mjesec kada je riječ o nepovoljnim vremenskim uslovima koji su donijeli obilne padavine, olujne vjetrove, suše i požare.

Prošlog mjeseca rekordan broj tornada - 875 odnio je najmanje 309 života, u šest saveznih država - Ilinoisu, Indijani, Ohaju, Kentakiju, Pensilvaniji i Zapadnoj Virdžiniji palo je najviše kiše tokom jednog meseca od 1895. godine, a u požarima je izgorjela najveća površina zemljišta od 2000. godine.

Sada nova opasnost centralnom dijelu zemlje prijeti od Mississippija, koji je kod Mempfisa, u državi Tenesi, gdje obično ima širinu oko 800 metara, sada nabujao do skoro pet kilometara, javio je AFP.

Kuće u blizini obale su pod vodom, dok veći dio Mempfisa od ozbiljnih poplava zasad štite nasipi i prirodne brane, koje kontroliše oko 150 vojnih inženjera.

Stručnjak američke Nacionalne meteorološke službe Thomas Bredsho rekao je da se cijelim tokom Mississippija na potezu od Mempfisa do Luizijane na jugu očekuju "prilično velike poplave" i da je riječ o najvećim poplavama u dolini ove rijeke od 1937. godine.

Mississippi je najduža rijeka u SAD-u i proteže se od države Minesota na sjeveru SAD-a do Meksičkog zaljeva u koji se uliva.