Veliki udarac za kartele
68

Najveća zapljena u historiji: Kokain vrijedan preko milijarde KM pronađen među bananama u Britaniji

B. H.
Foto: NCA
Foto: NCA
Pošiljka kokaina vrijedna 450 miliona funti (1,02 milijardi KM) zaplijenjena je u luci Southampton u "velikom udaru" kriminalnih kartela.

To je dosad najveća zapljena droge klase A u Velikoj Britaniji, a službenici Nacionalne kriminalističke agencije (NCA) i graničnih snaga pronašli su 5,7 tona kokaina u kontejneru koji je prevozio banane iz Južne Amerike.

Ovo daleko nadmašuje prethodni rekord od 3,7 tona otkrivenih u istoj luci 2022. godine i 3,2 tone pronađenih na tegljaču MV Hamal u Škotskoj 2015. godine.

Zapljena iz 2015. procijenjena je na vrijednost od 512 milijuna funti zbog razlike u cijenama kokaina u Škotskoj u to vrijeme.

"Ova rekordna zapljena predstavljat će veliki udarac za kartele međunarodnog organiziranog kriminala koji su uključeni, uskraćujući im ogromne profite", rekao je direktor NCA-a Chris Farrimond.

"Iako je odredište pošiljke u ovom slučaju bila kontinentalna Evropa, ne sumnjam da bi značajan dio završio ovdje u Velikoj Britaniji, prodan od strane britanskih kriminalnih grupa."

Policajci sada rade na identificiranju kriminalnih mreža uključenih u pošiljku u luku Hampshire, koja je na kraju bila namijenjena Hamburgu u Njemačkoj.

Domaćim tržištem kokaina dominiraju kriminalne skupine za koje NCA vjeruje da samo u Velikoj Britaniji zarađuju oko 4 milijarde funti godišnje.

"NCA cilja na međunarodne mreže kući i u inostranstvu, ometajući ih i uništavajući ih na svakom koraku", dodao je gospodin Farrimond.

Glasnogovornik NCA-a rekao je da je trgovina kokainom "usko povezana" s ozbiljnim nasiljem u cijelom opskrbnom lancu, uključujući kriminal u Velikoj Britaniji.

Trgovina kokainom doživjela je "eksponencijalni porast" povezanog nasilja u posljednjih nekoliko godina, dodao je.

Ministar za legalne migracije i granice, Tom Pursglove, rekao je da vlada ima pristup nulte tolerancije prema opskrbi ilegalnim drogama.

"Ova zapljena šalje jasnu poruku kriminalcima da će biti uhvaćenič Naši službenici graničnih snaga nastavljaju neumoljivo raditi na zaštiti naših granica i osiguravanju sigurnosti i zaštite javnosti", dodao je Pursglove.