{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća vojna vježba u historiji Kine

F
18.8.2009. u 17:17
0
2
Najveća vojna vježba u historiji Kine
0
Najveća vojna vježba u historiji Kine
Foto: Reuters
Dva mjeseca duga vježba pod nazivom „Dugi korak 2009“ započela je ranije ove sedmice i trajat će tokom obilježavanja 60. godišnjice stvaranja Narodne Republike Kine 1. oktobra.
Državni mediji razglasili su vježbu, nazvavši je najvećom u povijesti. Kineska vojska, inače, najbrojnija je na svijetu s dva miliona i 300 hiljada oficira i vojnika u aktivnoj dužnosti.

June Dreyer, poznavateljica prilika u kineskoj vojsci i profesorica na Sveučilištu Miamija, kaže da se ovom vježbom želi pokazati sila kako prema unutra, tako i prema vani, izvještava VoA.

Kako se približava 60-godišnjica Narodne Republike Kine, naime, izgleda da vlasti intenziviraju udar na bilo kakvu kritiku, a nakon prošlomjesečnih nemira u pokrajini Xinjiang.

Kina je u proteklih nekoliko sedmica sudila aktivistima za prava žrtava potresa u Sichuanu, povukla je licence za više od 50 odvjetnika te je zabranila dvije skupine koje se zalažu za ljudska prava i protiv diskriminacije.

Vlasti su također otežale dobivanje radnih dozvola novinarima uključujući i one Glasa Amerike. Isto tako, kineske protuterorističke snage intenziviraju napore za osiguravanje proslave kineskog dana državnosti.

Povećavanje godišnjih izdvajanja za obranu u kineskom budžetu navelo je Sjedinjene Države i druge zemlje da zatraže objašnjenje od Pekinga. Kina je ranije ove godine objavila da će ove godine povećati vojni budžet s 18 na 58 milijardi dolara. Kineske vlasti saopćile su da je i ta svota daleko od američkih izdvajanja za vojsku.

Andrew Yang, stručnjak za kinesku vojsku s Tajvana, kaže da se dvomjesečni vojni manevri održavaju kako bi se svijetu i kineskom narodu pokazalo da vojska ispunjava potrebe Pekinga. "Oni moraju pokazati da ispunjavaju očekivanja zemlje. Istovremeno, šalju poruku međunarodnoj zajednici – ne petljajte se s Kinom, oni imaju kapacitete za odbranu svoga teritorijalnog integriteta i suvereniteta."

Profesorica June Dreyer vjeruje da je vojska s razlogom ponosna na napredak koji je ostvarila te ga želi pokazati, ali ne vidi razlog zašto Kina ima potrebu pokazivanja sile. "Ne razumijem tačno zašto kad mi se čini da su probleme u Tibetu i Xinjiangu rješavali vrlo brzo."

Prema njenim riječima Kina je jasno pokazala da može ugušiti nemire, ali vlada tek treba odgovoriti na probleme koji dovode do nestabilnosti. To uključuje siromaštvom, velike razlike u prihodima, zagađenje i korupciju. Dok se to ne riješi, dodaje ona, nemiri će se i dalje rasplamsavati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: