{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća sunitska stranka na pragu povratka u iračku vladu

F
1.7.2008. u 14:37
0
0
Najveća sunitska stranka na pragu povratka u iračku vladu
0
Najveća sunitska stranka na pragu povratka u iračku vladu
Foto: Reuters
Irački vodeći sunitski arapski blok na pragu je ponovnog ulaska u vladu pod šiitskim vodstvom nakon što je udovoljeno brojnim njegovim zahtjevima, saopćio je u utorak stranački glasnogovornik.
Front saglasnosti povukao se iz vlade premijera Nurija al-Malikija prošlog augusta zahtijevajući oslobađanje većinom sunitskih arapskih zatvorenika iz iračkih zatvora i pozivajući na veće sudjelovanje u sigurnosnim pitanjima.

"Mnogi od naših zahtjeva su ispunjeni, kao što su dioba odgovornosti i pitanje zakona o amnestiji", izjavio je glasnogovornik Fronta saglasnosti Salim al-Jubori misleći na zakon usvojen u februaru na osnovu koga su oslobođeni mnogi zatvorenici, javio je Reuters.

Al-Jubori je izjavio da je Front proslijedio Malikiju imena za napuštena ministarska mjesta.

Vladin glasnogovornik Ali al-Dabbagh izjavio je da će Maliki imena političara Fronta saglasnosti i njihovih predloženih ministara proslijediti parlamentu na glasanje, ali nije rekao kada.

"Ostvaren je sporazum s Frontom da njihov udio bude šest ministarskih mjesta, izuzev položaja ministra planiranja o kojem će biti odlučeno kasnije", kazao je.

Povratak Fronta saglasnosti u vladu smatra se ključnim korakom u pomirenju iračkih frakcija nakon godina sukoba. Većinu ministarskih položaja u vladi drže šiiti i Kurdi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: