40 miliona pinova
0

Najveća pljačka identiteta u SAD-u

FENA
Američko ministarstvo pravde saopćilo je da je podignuta optužnica protiv jedanaest osoba zbog učešća u velikoj kompjuterskoj krađi podataka kreditnih i debitnih platnih kartica oko četrdeset miliona ljudi.

Prema saopćenju ministarstva, riječ je o slučaju najveće pljačke identiteta koji se ikada našao pred sudom u SAD-u.

Među optuženima su državljani najmanje pet zemalja svijeta.

Optužnica tereti osumnjičene da su provalili u kompjuterske sisteme nekoliko velikih američkih trgovinskih kompanija i instalirali programe pomoću kojih su došli do podataka o brojevima kartica, šiframa i računima korisnika.

Informacije o tome da je sigurnost identiteta korisnika kartica narušena prvi put su objelodanjene u januaru prošle godine.

Američki državni tužilac Michael Mukasey izjavio je da je ovaj slučaj pokazao da su zahvaljujući globalnom pristupu internetu kriminalci širom svijeta danas u stanju da dođu do ličnih podataka američkih građana.

Mukasey je rekao da su istragu potpomogle policijske službe iz cijelog svijeta.

"Slučajevi poput ovog šalju jasnu poruku onima koji su u iskušenju da zloupotrijebe naše kompjuterske mreže radi krađe informacija i nanošenja štete ljudima i kompanijama koji se drže zakona: ako to uradite, gonit ćemo vas gdje god da ste na svijetu i pobrinut ćemo se da budete uhapšeni i završite u zatvoru", rekao je Mukasey.

BBC-ev dopisnik iz Washingtona prenosi da je podatke o platnim karticama četrdeset miliona korisnika pokrala međunarodna grupa kriminalaca koja je uspjela da kompjuterski provali u sistem korporacije TJX.

Korporacija TJX rukovodi radom 2000 prodavnica, uključujući lance knjižara i prodavnica odjeće.

Kriminalci su se služili tehnikom poznatom i pod nazivom "ratna vožnja" -bukvalno su kružili ulicama američkih gradova tražeći kontakt sa bežičnim kompjuterskim mrežama, da bi potom u njih provalili i instalirali programe za "njuškanje" koji bi potom skretali povjerljive podatke na njihove kompjutere.

Među jedanaest optuženih koji će se pojaviti pred sudom je troje Amerikanaca, dvije osobe su iz Kine, dok je još pet iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Još uvijek nije jasno koliko je novca pokradeno korisnicima čiji su identiteti otkriveni, ali se zna da su optuženi sami koristili neke od brojeva kartica, dok su jedan broj prodali drugim kriminalcima, prenosi BBC-ev dopisnik.