Svijet
16

Najveća operacija dosad: Spašeno 6.500 libijskih migranata sa pretovarenih čamaca

Klix.ba
Talijanska obalna straža je saopćila da je uspjela spasiti oko 6.500 migranata iz Libije, što je jedna od najvećih spasilačkih operacija u historiji, piše BBC.

Migranti su spašeni u 40 koordiniranih spasilačkih misija koje su izvedene u vodama 20 km od libijskog grada Sabrathe. Na videu koji su objavili vodeći svjetski mediji se vidi kako migranti plivaju ka spasilačkim čamcima dok su mnogi od njih s djecom u naručju čekali spas u svojim čamcima. U nedjelju je na istom području spašeno više od 1.100 migranata.

Nestabilnost u Libiji ide u prilog trgovini ljudima. U operacijama izvršenim u ponedjeljak učestvovala je talijanska obalna straža, evropska agencija Frontex i nevladine organizacije Proactiva Open Arms i Medecins Sans Frontiers.

Migranti su Libiju napustili u pretrpanim čamcima koji su izuzetno nesigurni za plovidbu, a goriva je bilo dovoljno tek da dođu do spasioca.

Prošle godine je iz Sirije u Evropu zbog rata stiglo više od milion migranata, što je dovelo do krize jer se EU teško nosila sa velikim brojem ljudi.