Svijet
5

Najveća nesreća u Francuskoj u posljednjih 30 godina

Klix.ba
Najmanje 42 osobe poginule su u saobraćajnoj nesreći koja se u petak ujutro desila u jugozapadnom dijelu Francuske.

Tragedija se desila oko 7:30 sati u mjestu Puisseguin, a prilikom sudara kamiona i autobusa oba vozila su se zapalila. Više od 60 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara.

Najveći broj žrtava bile su starije osobe s francuskim državljanstvom, saopćio je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet.

Prema nepotvrđenim informacijama kamion je izgubio kontrolu, nakon čega je prešao u suprotnu traku. Vozač autobusa je pokušao spasiti putnike otvorivši vrata vozila, ali bezuspješno.

Autobus je putovao iz sela Petit-Palais u provinciji Gironde, a njegova destinacija bilo je provincija Béarn ispod planina Pyrenees.

"Francuska vlada je u potpunosti mobilizirana zbog tragedije koja se dogodila", rekao je predsjednik Francuske Francois Hollande, dok će na mjesto nesreće danas doći i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Nesreća u Puisseguinu najveća je u Francuskoj u posljednjih 30 godina. Najfatalnija tragedija do sada desila se 1982. godine u gradiću Beaune kada su poginule 53 osobe od čega su 44 bile djeca.