Svijet
0

Najveća napetost još od vremena SSSR-a

FENA
Vladimir Putin; Foto: AP
Vladimir Putin; Foto: AP
Svi britanski dnevnici pišu u četvrtak o neočekivanom pozivu koji je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država uputio svome ruskom kolegi.

Financial Times primjećuje da će Vladimir Putin 1. i 2. jula posjetiti Georgea W. Busha u njegovoj vikendici u državi Mejn u trenutku, kako to smatraju mnogi analitičari, najveće nepetosti u odnosima između Moskve i Washingtona još od vremena Sovjetskog saveza.

Samit je zakazan dok raste zabrinutost Rusije zbog američkih planova da dio svoga raketnog odbrambenog štita postavi u istočnoj Evropi.

Bivši suparnici iz perioda hladnog rata, naglašava Financial Times, ne slažu se ni u pitanju budućnosti Kosova, čiju nezavisnost Sjedinjene Države podržavaju.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da je američko-ruska saradnja važna za rješavanje regionalnih sukoba, obustavljanje širenja oružja za masovno uništenje i borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Taj susret, piše Financial Times, bit će druga prilika za razgovor licem u lice između dva predsjednika u roku od samo mjesec dana, budući da će se već iduće sedmice sastati u Njemačkoj na godišnjem samitu Grupe osam (G-8) industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Dopisnik Daily Telegrapha u izvještaju iz Moskve Bushov poziv Putinu ocjenjuje kao posljednji pokušaj da se ublaži kriza u odnosima između Istoka i Zapada koja svakog dana postaje sve dublja.

No, u trenutku u kojem je američki predsjednik povukao ovaj pomirljivi potez ruski zvaničnici su zaoštrili svoju retoriku.

Naime, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima koji prate ministarski sastanak G-8 u Potsdamu izjavio je da američki planovi za izgradnju odbrambenog štita narušavaju stratešku stabilnost i označavaju početak nove utrke u naoružavanju.

Zapadni zvaničnici kažu da su zbunjeni odbijanjem Kremlja da prihvati više puta iznesena uvjeravanja da ruski nuklearni arsenal nije potencijalna meta američkih raketa kao i neprihvatanjem poziva upućenih Rusiji da sudjeluje u tome projektu, piše Daily Telegraph.