Najveća džamija u Turskoj Camlica bit će otvorena za 15-20 dana

Klix.ba
20.2.2019. u 11:01
22
137
Najveća džamija u Turskoj Camlica bit će otvorena za 15-20 dana
22
Najveća džamija u Turskoj Camlica bit će otvorena za 15-20 dana Foto: Daily Sabah
Na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj strani Istanbula sagrađena je najveća džamija u Turskoj koja istovremeno može primiti 60 hiljada vjernika. Džamija koja ima čak šest minareta bit će otvorena za 15-20 dana.
Očekuje se da će na službenoj svečanosti otvaranja učestvovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kojem se ova džamija veoma dopala, piše Daily Sabah.

Kamen temeljac ove džamije postavljen je u augustu 2013. godine. Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu, a dizajnirana je tako da bude nasljednica velikih džamija iz osmanskog doba poput slavne Plave džamije.

Camlica objedinjuje stari i moderni stil gradnje s dodacima koji nisu postojali u starim džamijama poput velikog parkinga, muzeja i umjetničke galerije, radionica za umjetnike, biblioteke i velike konferencijske dvorane.

Foto: Daily Sabah Foto: Daily Sabah


Predsjednik udruženja koje je osnovala grupa donatora za izgradnju džamije Ergin Külünk kazao je da je džamija zapravo više kompleks nego li klasično mjesto bogoslužja. Ovaj kompleks prostire se na 90 hektara zemlje i daje prelijep pogled na Bosfor.

Džamija se prvobitno trebala otvoriti za muslimanski sveti mjesec ramazan 2018. godine, ali je njeno otvaranje odgođeno. Külünk kaže kako je sada izgradnja džamije skoro završena.

Foto: Daily Sabah Foto: Daily Sabah


"Ovo je klasična džamija i mi smo crpili inspiraciju od arhitekte Mimara Sinana, ali nismo ga kopirali. Inspiracija se očituje u elegantnim lukovima, kupolama i šest minareta koji simboliziraju šest imanskih šarta", rekao je za Anadolu Agency Külünk.

Foto: Daily Sabah Foto: Daily Sabah


Na unutrašnjosti kupole ispisano je 16 pridjeva pripisanih Bogu.

Foto: Daily Sabah Foto: Daily Sabah


Džamija ima kapacitet za 25.000 ljudi za molitvu unutra, još 12.500 u prostranom unutarnjem dvorištu i 22.500 u vanjskom dvorištu. Također ima parkiralište za 3.500 vozila, konferencijsku dvoranu od 1.000 mjesta i muzej koji se prostire na površini od 11.000 kvadratnih metara. Muzej i umjetnička galerija ono je što ostale džamije nemaju u Turskoj, a šta će se naći u muzeju još uvijek je tajna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (137)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: