Svijet
0

Najvažniji argument protiv privremenog oslobađanja Gotovine - 4,5 godine bijega

FENA
Osnovni argument haškog tužiteljstva u raspravi da li ili ne privremeno oslobađati Antu Gotovinu do početka suđenja ili dok to suci ne zatraže bit će činjenica da je bježao četiri i po godine.

S ovim pada u vodu svaka usporedba s drugim slučajevima na koje se poziva Gotovinina obrana budući da niti za jednim Tribunalu raspoloživim optuženikom nije bila provedena tako opsežna akcija potrage kao što je to učinjeno u slučaju Gotovine.

Tužiteljstvo se u svom argumentiranju suprotstavljanja zahtjevu Gotovinine obrane ne namjerava previše baviti drugim elementima, ostajući pri tome da je dugogodišnji bijeg njemu najvažniji i najjači razlog protivljenju.

Tužiteljstvo također smatra kako garancije hrvatske vlade, kao ni riječ zadarskog nadbiskupa nisu dostatni, a nije ni nadzor elektronskom narukvicom. Što se tiče potvrde originalnosti dokumenata o Gotovininoj kriminalnoj karijeri u Francuskoj, tužiteljstvu neće trebati puno truda za to, a ovaj dio podebelog obrazloženja protivljenja privremenom oslobađanju – s dokumentacijom od gotovo 200 strana – ionako ne smatra ključnim.

Na sudskom je vijeću odluka koji su argumenti snažniji. Praksa je da su suci do sada bijeg pred Tribunalom u obrazloženju presuda uvijek tretirali kao otežavajuću okolnost.

Malo je vjerovatno da će suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču početi ove godine iako je početak bio zakazan za maj, javlja dopisnik Glasa Amerike iz Haaga.