Svijet
0

Najtraženiji osumnjičeni za terorizam

Sarajevo-x.com
Mustafa Abu al-Yazid
Mustafa Abu al-Yazid
Nakon šest godina, dva rata i desetine uhapšenih pripadnika Al-Kaide, Osama bin Laden i njegov najbliži saradnik Ayaman al-Zawahiri još uvijek su na slobodi. Redakcija magazina Foreign Policy načinila je listu najtraženijih pripadnika zloglasne terorističke organizacije Al-Kaida koji se traže živi ili mrtvi.

Abu Ayyub al-Masri

Moguće boravište: Irak. Prošlog oktobra i ponovo u maju izvori u iračkoj vladi javili su da je al-Masri ubijen, ali njegova smrt nikada nije potvrđena.

[SLIKA]1[/SLIKA]Funkcija: Vođa Al-Kaide u Iraku.

Aktivnosti: Al-Masri je stručnjak za eksplozive, a egipatskom džihadu pridružio se 1982. godine. Al-Zawahirija poznaje još od 1999. godine kada su zajedno boravili u kampu za obučavanje u Afganistanu. Godine 2001. preselio se u Irak odakle je naređivao i nadgledao samoubilačke napade Al-Kaidinih pristalica.

Abu Obaidah al-Masri

Moguće boravište: Pakistan ili Afganistan.

Funkcija: Viši komandir

Aktivnosti: Stručnjaci za terorizam smatraju da je al-Masri jedan od najaktivnijih i najvažnijih bjegunaca. Organizovao je napade na američke vojne baze u Afganistanu. Vjeruje se da je al-Masri bio jedan od glavnih organizatora napada na New York 11. septembra 2001. godine.

Abdullah Ahmed Abdullah

Moguće boravište: Iran

[SLIKA]2[/SLIKA]Funkcija: Financijski rukovodilac

Aktivnosti: Iako su novčana sredstva Al-Kaide poslije 11. septembra 2001. godine dosta decentralizovana, vjeruje se da je Abdullah odgovoran za finansije na području Afganistana i Pakistana. Osumnjičen je za planiranje napada na američku ambasadu u Keniji i Tanzaniji.

Mustafa Abu al-Yazid

Moguće boravište: Afganistan

Funkcija: Vođa Al-Kaide u Afganistanu

Aktivnosti. Al-Yazid je jedan od osnivača i idejnih tvoraca A-Kaide, a u Afganistanu je aktivan još od 1988. godine. Sumnja se da je većinom finansirao napade na New York 11. septembra 2001. godine. Iako je jedan od osnivača terorističke organizacije i iako je već godinama iznimno aktivan, istražitelji do sada jako malo znaju o al-Yazidu.

Saif al-Adel

Moguće boravište: Iran

Funkcija: Vojni komandir

Aktivnosti: Planiranje i provođenje vodećih aktivnosti Al-Kaide, al-Adel preuzeo je tek 2001. godine. Iako stručnjaci smatraju da nije jedan od najsposobnijih i najinteligentnijih unutar organizacije, al-Adel se našao na listi najtraženijih terorista. Osumnjičen je za planiranje napada na američku ambasadu u Africi koji su se desili 1998. godine, a istražitelji vjeruju da je obučavao neke od pilota samoubica koji su odgovorni za tragediju koja je zadesila SAD 11. septembra prije šest godina. Vjeruje se da je al-Adel trenutno u ulozi medijskog koordinatora Al-Kaide te da je zadužen za snimanje i emitovanje video poruka u kojima se obraća Osam bin Laden.

Saad bin Laden

Moguće boravište: Iran

[SLIKA]3[/SLIKA]Funkcija: Vođa Al-Kaide u Iranu

Aktivnosti: Dvadesetosmogodišnji sin Osame bin Ladena njegov je nasljednik. Vjeruje se da je mladi bin Laden umješan u bombardovanje u Rijadu i Tunisu. Vjeruje se da ga je iranska vlada izvjesno vrijeme držala u kućnom pritvoru. Sumnja se da Saad u Libanu regrutira nove vojnike koje će uključiti u organizaciju Hezbolah.