Pripadnici IDIL-a
1

Najtraženija Britanka Sally Jones i njen 12-godišnji sin ubijeni u zračnom napadu u Siriji

Klix.ba
Dvanaestogodišnji sin najtraženije Birtanke Sally Jones koja je bila članica IDIL-a, ubijen je u zračnom napadu u kojem je navodno poginula i ona.

Britanski mediji objavili su informaciju da je bivša punk rock muzičarka, koja je postala poznata kao jedna od najzloglasnijih članica IDIL-a, poginula u napadu koji je izveden u junu prošle godine na konvoj IDIL-a.

Za njenog sina JoJoa Dixona, koji je postao poznat nkon što ga je otac prepoznao na jednoj od fotografija gdje drži oružje i navodno učestvuje u likvidaciji ljudi, se vjerovalo da je tada bio u IDIL-ovom kmapu koji je bio udaljen 56 kilometara od mjesta napada.

JoJo se pojavljivao u videima egzekucija (drugi s lijeva na desno)
JoJo se pojavljivao u videima egzekucija (drugi s lijeva na desno)

Izvor The Sunday Timesa kazao je kako je 99,9 posto sigurno da su oboje stradali u napadu na konvoj. Ipak, ostaje sumnja da informacija i nije tačna zbog poteškoća u prikupljanju DNK uzoraka iz ratne zone.

Jones, majka dvoje djece, postala je natraženija Britanka nakon što napustila svoj dom u Kentu i otišla s momkom Junaidom Hussainom koji je radio kao haker za IDIL. Poveli su i njenog tada devetogodišnjeg sina JoJo. Po dolasku su vjenčali i prihvatili islam. Vjeruje se da je Jones isplanirala desetine terorističkih napada, te da je obučavala žene iz Evrope da postanu teroristi.

Sally Jones iz mlađih dana
Sally Jones iz mlađih dana

Koristila je Twitter da proširi svoju propagandu. Njen suprug ubijen je u napadu dronom 2015. godine. Nakon toga, Joles je objavila kako očajnički želi da se vrati u Veliku Britaniju, ali da je prijatelji njenog supruga prisiljavaju da ostane.

Informacija o pogibiji njenog djeteta povećala je strah vlade Velike Britanije za drugu djecu, njihove državljane, koju su ekstremistički roditelji odveli u Siriju. Prošle sedmice Siddartha Dhar (34) iz Londona, stavljen na američku listu najtraženijih terorista. On je izvršni egzekutor IDIL-a u Siriji, a sa sobom je poveo ženu i četvero djece. Ime je promijenio u Jihadi Sid.

Drugo britansko dijete u Siriji poznao kao Isa Dare ima samo šest godina. Majka Grace "Khadijah" Dare odvela ga je iz Londona u Siriju 2012. godine i priključila se IDIL-u. Dječak je postao poznat kao Jihadi Junior nakon što je pojavio u nekoliko videa na kojima su prikazane egzekucije.