Svijet
0

Najtoplija zima u posljednjih 150 godina

FENA
Da li je Zemlja bliža hlađenju ili globalnom otopljavanju, sukobljavaju se mišljenja stručnjaka. Temperatura je povećana od 0,9 do 1,3 stepena Celzijusa. Novu godinu ipak nećemo dočekati s kratkim rukavima, saopćavaju ruski sinoptičari.

Predstojeća zima na cijeloj planeti bit će najtoplija u posljednjih 150 godina, saopćio je rukovodilac Hidrometerološkog centra Rusije Roman Vilfand. Prema riječima ruskog stručnjaka prošlogodišnji mrazevi rijetkost su u općoj tendenciji otopljavanja.

Posljednje tri godine je uočen porast prosječne temperature zraka tokom zime - od 0,9 do 1,3 stepena Celzijusa, prenio je ruski televizijski kanal NTV.

Vilfand prognozira da će prosječna temperatura ove zime biti viša od prošlogodišnje, čak tri do četiri stepena. Decembar će ove godine biti hladniji nego prošle godine a proljeće će doći tačno prema kalendaru - u martu.

Ruski stručnjak ističe da su sve to posljedice promjena u klimi, te da naprimjer u Rusiji sada ne postoje četiri godišnja doba, nego šest zbog perioda - pred zimu i pred proljeće.

Za centralne dijelove Rusije sinoptičar predviđa ove zime najniže temperature od -18 do -25 stepeni Celzijusa, i to dvije sedmice.

Vilfand je podsjetio da su metereolozi predskazivali u novembru velike sniježne padavine do kojih nije došlo, bar u Moskovskoj oblasti oko koje je kovitlao ciklon ali se zaustavio.

"Novu godinu nećemo dočekati s kratkim rukavima", kazao je ruski sinoptičar, precizirajući da će se tih dana temperatura na teritoriji Rusije, izuzimajući Sibir, kretati od nule do -30 stepeni Celzijusa.

Šef Hirometerološkog centra opovrgava mišljenje britanskih i dijela ruskih istraživača da će kroz nekoliko decenija klima u Evropi postati znatno hladnija, što je vezano za strujanje u vodama Atlantskog okeana.

Naučnici Nacionalnog okeanografskog centra su ustaanovili da slabi topla Golfska struja koja zapljuskuje Veliku Britaniju i sjevernu Evropu. Zato su upozorili nadležne u Evropi "da se pripremaju prije za hladne vremenske prilike nego na toplije". To istraživanje je rezultat 50-godišnjeg prećenja kretanja voda Atlantika, podsjetila je ruska NTV.

I neki ruski naučnici smatraju da je Zemlja bliža hlađenju nego otopljavanju. Jedan od pristalica te teorije je akademik Jurij Izrael, direktor Instituta globalne klime i ekologije.

Jurij Izrael ističe da je Zemlja u posljednjih 500.000 godina preživjela četiri perioda hlađenja i otopljavanja kada se temperatura atmosfere kolebala od 10 do 12 stepeni.

Prije hlađenja je koncentracija ugljenikovih plinova iznosila svega 180 molekula, godine 1900. je iznosila 280, a danas 380. Zato je, smatra ruski akademik, planeta bliža hlađenju nego globalnom otopljavanju.