Koristan savjet
7

Najstariji premijer na svijetu poručio najmlađoj premijerki: Pitajte starije za savjet

SRNA
Mahatir Muhamed (Foto: EPA-EFE)
Mahatir Muhamed (Foto: EPA-EFE)
Malezijski premijer Mahatir Muhamed, najstariji aktuelni predsjednik vlade u svijetu, poručio je da najmlađa svjetska premijerka, Finkinja Sana Marin, treba pitati starije ljude za savjet.
Marin (34) je bila jedina kandidatkinja za premijersku funkciju poslije ostavke Anttija Rinnea, nakon što je jedna članica vladajuće koalicije objavila da je izgubila povjerenje u njega.

"Iako vjerujemo u idealizam mladih ljudi, važno je da oni uzmu u obzir iskustvo starijih. Onda imamo kombinaciju te dvije stvari, a to je dobro", rekao je Mahatir (94).

Marin je brzo napredovala u finskoj politici od kada je postala šefica gradskog vijeća u svom rodnom gradu Tampereu sa 27 godina. Ona preuzima premijersku funkciju usred trodnevnih štrajkova, koji su od jučer doveli do obustave proizvodnje u nekim od najvećih kompanija u Finskoj.

Mahatir je predvodio malezijsku opoziciju u ubjedljivoj pobjedi na izborima u maju. Njemu je ovo drugi premijerski mandat, a prethodno je bio predsjednik vlade pune 22 godine, od 1981. do 2003. godine.