Svijet
0

Najstarija žena na svijetu umrla u 116. godini

FENA
Elizabeth Bolden, Amerikanka proglašena najstarijom ženom na svijetu, umrla je u noći s ponedjeljka na utorak u 116. godini života u Memfisu, u državi Tenesi, izjavio je njen unuk James W. Bolden.

Elizabeth Bolden, zvana Lizzie, rođena je 15. augusta 1890. godine. Bila je voljena baka i strastvena kršćanka", izjavio je Bolden, koji živi na Filipinima, i koji je prošle sedmice došao u Memfis, gdje je njegova baka živjela u staračkom domu.

Bolden je radila na farmi veći dio svoga života, ali otprije nekoliko godina nije više bila aktivna i stalno je spavala, kazao je unuk.

Udala se u 19. godini, a udovica ostala 1950. Imala je čevero djece, a dvije kćerke su još žive, 40 unuka, 75 praunuka,150 čukun-unuka i 220 čukun-čukun-unuka i 75 čukun-čukun-čukun-unuka, kazao je Bolden.

Guinnessova knjiga rekorda joj je u augustu 2005. godine dodijelila titulu "najstarije žene na svijetu", a nakon nekoliko mjeseci joj je oduzela titulu kada je dobila dokaze o datumu rođenja Ekvatorijanke Marie Esther Capovilla, starije samo nekoliko mjeseci.

Capovilla je umrla u augustu sa 116 godina i 11 mjeseci, pa je Bolden povratila krunu.

Prema Guinnessu, najstariji čovjek na svijetu je Portorikanac Emiliano Mercado Del Toro, koji je imao 114 godina kada je u januaru upisan u knjigu rekorda.

Rekord u dužini života je postigla Francuskinja Jeanne Calment (Žan Kalman) koja je umrla 1997. godine u 122. godini.