Svijet
0

Najstarija venecuelanska TV prekinula emitiranje

FENA
Zaposlenici Radio Caracas Television; Foto: AP
Zaposlenici Radio Caracas Television; Foto: AP
Najstarija televizija u Venecueli RCTV (Radio Caracas Television), posljednji veliki TV-kanal opozicije u zemlji, prestala je s emitiranjem u nedjelju, jednu sekundu prije ponoći, nakon 54 godine postojanja, jer je istekla koncesija koju je vlada Huge Chaveza odbila obnoviti uprkos kritikama u inozemstvu.

Zaposlenici televizije su se pojavili na ekranu držeći se za ruke i pjevajući državnu himnu pred sam prekid emitiranja.

Veći dio od 3.000 zaposlenih na RCTV-u okupio se na platou šaljući pozive za prijateljstvo, mnogi su plakali, dok je predsjednik televizije Marcel Granier izjavio kako je siguran da će se "demokracija i RCTV vratiti u Venecuelu".

Na nekoliko mjesta u Caracasu Chavezove pristalice su vatrometom slavile prekid emitiranja RCTV-a koju je venecuelanski predsjednik optužio da je "pučistička" i da je podržavala neuspjeli državni udar protiv njega 2002. godine.

Narodno slavlje se odvijalo ispred kulturnog kompleksa u Caracasu, uz učešće mnogih venecuelanskih umjetnika u čast novog TV-kanala "socijalističke televizije" (TVES) koju financira vlada, a koja je počela s emitiranjem čim je prekinuto emitiranje televizije RCTV.