Španija
0

Najpoznatiji bombaš ETA-e pušten na slobodu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od najzloglasnijih aktivista baskijske separatističke organizacije ETA-e izišao je iz španskog zatvora nakon što je odslužio 21 godinu zbog, među ostalim, ubistva 25 osoba, zbog čega su širom zemlje organizirani protesti.

Ignacio de Juana (52) je na procesu 1989. godine osuđen na čak 3.000 godina zatvora zbog niza bombaških napada i ubistava u Madridu sredinom 1980-ih.

Međutim, na slobodu je trebao izići još 2005. jer je u trenutku osude na snazi bio zakon o služenju zatvorske kazne koji je maksimalni boravak u zatvoru ograničavao na 18 godina. U trenutku kada mu je to vrijeme isteklo izrečene su mu dodatne tri godine za nova djela nasilnog ponašanja u zatvoru i veličanja terorizma u člancima objavljenima u baskijskim novinama. Dodatna kazna istekla je u subotu i De Juana je oslobođen.

Širom Španije organizirani su protesti protiv njegova puštanja na slobodu. U Madridu se okupilo 200 ljudi na mjestu bombaškog napada iz 1986. u kojem je poginulo 12 policajaca, a ozlijeđeno je još 70 osoba, dok su u San Sebastianu u Baskiji položeni vijenci u spomen na žrtve ETA-e, javila je Hina.

Španska vlada nezdovoljnim je građanima obećala da će De Juanu imati "na oku" i u slučaju novog kršenja zakona odmah ga poslati nazad u zatvor.

De Juana je bivši španski policajac koji je u dobi od 28 godina dao otkaz i pretvorio se u hladnokrvnog terorista, s vremenom postavši šef madridske ćelije ETA-e.

Zakon koji je De Juani omogućio izlazak na slobodu u međuvremenu je promijenjen i maksimalni boravak u zatvoru produžen je na 40 godina.