"Oko" oluje
251

Najopasniji dio uragana Irma pogodio Floridu i grad Naples

Klix.ba
(Foto: AFP)
Centralni dio uragana, takozvano oko oluje, dotaklo je kopno Floride. Samo "oko" je dio uragana bez oblaka i relativno blage prirode bez jakog vjetra. Ipak, njeni zidovi su najopasniji dijelovi uragana.

Centralni dio oluje udario je Floridu na istoku države kod grada Naples i kretat će se sjeverno prema gradu Tampa gdje će vjetrovi, tvrde stručnjaci, dosegnuti možda i rekordnu brzinu.

Ono što centralni dio uragana predstavlja jeste najznačajniju promjenu tokom uragana. Naime, s obzirom da se vjetrovi uragana u sjevernoj hemisferi kreću u smjeru suprotnom kazaljci na satu, područja preko koji "oko" prelazi doživljavaju izmjenu smjera vjetra.

Tako će građani Naplesa i Tampe nakon cjelodnevnih vjetrova sa istoka, zbog preleta centralnog dijela uragana trpjeti vjetrove sa zapada koji mogu biti razorniji jer će vjetrovi vršiti pritisak na već "načete" objekte, drveće i mostove.

Samo "oko" je područje relativne mirnoće i oko njega se vrti ostatak oluje, prenosi CNN.

Jednom kada vjetrovi počnu puhati sa zapada, bar kada je u pitanju područje Naplesa i Tampe, voda sa mora će početi nadolaziti kroz ulice gradova i naselja prilikom čega se očekuje dodatna materijalna šteta.