Održavanje mira
4

Najopasnije mjesto na Zemlji: Šta očekuje Tajvan između ambicija Kine i SAD-a

M. G.
Ilustracija: nikkei.com
Ilustracija: nikkei.com
Sposobnost istodobnog držanja dvije suprotstavljene ideje i zadržavanje sposobnosti funkcionisanja decenijama je održavala mir između Amerike i Kine zbog Tajvana, ostrva sa 24 miliona ljudi, 160 kilometara od kineske obale.

Čelnici Pekinga kažu da postoji samo jedna Kina kojom oni upravljaju i da je Tajvan njezin pobunjeni dio. Amerika klima glavom samo jednoj kineskoj ideji, ali je provela 70 godina osiguravajući da postoje dvije, piše The Economist.

Međutim, danas se ova strateška dvosmislenost ruši. Sjedinjene Države se plaše da možda više neće moći odvratiti Kinu od prisilnog zauzimanja Tajvana. Admiral Phil Davidson, koji je na čelu Indo-pacifičke komande, rekao je Kongresu u martu da je zabrinut zbog napada Kine na Tajvan do 2027. godine.

Rat bi bio katastrofa i to ne samo zbog žrtava

Rat bi bio katastrofa i to ne samo zbog krvoprolića na Tajvanu i rizika od eskalacije dviju nuklearnih sila. Jedan od razloga je ekonomski. Ostrvo leži u srcu industrije poluvodiča. Kompanija TSMC, najcjenjeniji svjetski proizvođač čipova, pokriva 84 posto proizvodnje najnaprednijih čipova u svijetu. Da se zaustavi proizvodnja na TSMC-u, zaustavila bi se i globalna elektronička industrija, po nesagledivim troškovima. Tehnologija i znanje firme možda su desetljeće ispred rivala, a trebaće mnogo godina rada prije nego što se SAD ili Kina mogu nadati da će ih sustići.

Veći razlog je taj što je Tajvan arena za rivalstvo između Kine i Amerike. Iako Sjedinjene Države nisu obvezne braniti Tajvan, kineski napad bio bi test američke vojne moći i njegove diplomatske i političke odlučnosti. Ako se sedma flota ne bi pojavila, Kina bi preko noći postala dominantna sila u Aziji. Američki saveznici širom svijeta znali bi da na to ne mogu računati. Pax Americana bi se srušio.

Da biste shvatili kako izbjeći sukob u Tajvanskom tjesnacu, započnite s kontradikcijama koje su održavale mir tokom posljednjih nekoliko decenija. Vlada u Pekingu insistira na svojoj dužnosti da ostvari ujedinjenje - čak i u krajnjem slučaju invazijom. Tajvanci, koji su se slagali da je njihovo ostrvo bilo dio Kine (iako nekomunističke), izabrali su vlade koje ističu njegovu odvojenost, ali istovremeno nisu uspijevali proglasiti nezavisnost. A Amerika je zaštitila Tajvan od kineske agresije, iako je prepoznala vladu u Pekingu. Te suprotstavljene ideje povezane su u ono što Fitzgeraldovi diplomatski nasljednici zanosno nazivaju "status quo". Zapravo je to uzburkan, kipući izvor neuroze i sumnje.

U ratnim igrama Amerika je počela gubiti

Ono što se promijenilo u posljednje vrijeme je američka percepcija prekretnice u kineskoj vojnoj izgradnji preko tjesnaca, koja je u nastajanju već 25 godina. Kineska mornarica lansirala je 90 glavnih brodova i podmornica u proteklih pet godina, četiri do pet puta više nego Amerika u zapadnom Tihom okeanu. Kina svake godine izgradi preko 100 naprednih borbenih aviona, rasporedila je precizne rakete koje mogu pogoditi Tajvan, američke brodove i američke baze u Japanu, Južnoj Koreji i Guamu. U ratnim igrama koje simuliraju kineski napad na Tajvan, Amerika je počela gubiti.

Neki američki analitičari zaključuju da će vojna nadmoć prije ili kasnije iskušati Kinu da koristi silu protiv Tajvana, ne kao krajnje sredstvo, već zato što može. Kina je uvjerila sebe da da Amerika želi zadržati tajvansku krizu i možda čak želi da rat ograničava uspon Kine. Zgazila je ideju da Hong Kong ima zaseban sistem vlasti, obezvređujući sličnu ponudu osmišljenu da pridobije narod Tajvana za mirno ujedinjenje. U Južnom kineskom moru neplodne grebene pretvara u vojne baze.

Iako je Kina očito postala autoritarnija i nacionalističnija, ova analiza je previše pesimistična - možda zato što neprijateljstvo prema Kini postaje zadana postavka u Americi. Xi Jinping, kineski predsjednik, nije ni počeo pripremati svoj narod za rat koji će nanijeti masovne žrtve i ekonomsku bol svim stranama. U svojoj 100. godini Komunistička partija gradi svoju pretenziju na moć na prosperitetu, stabilnosti i statusu Kine u svom regionu i rastućoj ulozi u svijetu. Sve bi to bilo ugroženo napadom čiji rezultat, što god američka mornarica kaže, dolazi s puno neizvjesnosti, ne samo oko toga kako upravljati pobunjenim Tajvanom. Zašto bi gospodin Xi riskirao sve sada, kad je Kina mogla pričekati da izgledi postanu još bolji?

Kinesko nestrpljenje će vjerovatno rasti

Ipak, to donosi samo određenu udobnost. Niko u Americi zaista ne može znati šta Xi namerava danas, a kamoli šta bi on ili njegov naslednik mogli željeti u budućnosti. Kinesko nestrpljenje će vjerovatno rasti. Apetit Xija za rizikom može se pooštriti, posebno ako želi ujedinjenje s Tajvanom da okruni njegovo nasljeđe.

Ako žele osigurati da rat za Kinu ostane previše riskantan, Amerika i Tajvan moraju razmišljati unaprijed. Radovi na ponovnom uspostavljanju ravnoteže širom Tajvanskog tjesnaca trajat će godinama. Tajvan mora početi posvećivati ​​manje resursa velikim, skupim oružnim sistemima koji su ranjivi na kineske rakete, a više taktikama i tehnologijama koje bi osujetile invaziju.

Amerika traži oružje da bi odvratila Kinu od pokretanja amfibijske invazije; mora pripremiti svoje saveznike, uključujući Japan i Južnu Koreju; i ona mora priopćiti Kini da su njezini borbeni planovi vjerodostojni. Ovo će biti zeznuta ravnoteža. Odvraćanje obično nastoji biti kristalno jasno u pogledu odmazde. Poruka je ovdje suptilnija. Kinu se mora obeshrabriti da pokuša nasilno promijeniti status Tajvana, iako je uvjereno da Amerika neće podržati crtu za formalnu neovisnost Tajvana. Rizik od trke u naoružanju supersile je velik.

Većinu sporova najbolje je zaustaviti. Oni koji se mogu riješiti samo u ratu, često se mogu odgoditi i, kako je rekao pokojni kineski čelnik Deng Xiaoping, prepustiti mudrijim generacijama.