Pričinjena velika šteta
0

Najobilnije padavine u Australiji u 120 godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poplave što su ih izazvale najobilnije padavine u posljednjih 120 godina odsjekle su nekoliko mjesta u saveznoj državi Queensland, na sjeveroistoku Australije i pričinile štetu od više stotina miliona dolara, izjavila je u nedjelju premijerka Queenslanda Anna Bligh.

"Nekoliko autoputeva je odsječeno, voda je na nekim mjestima odnijela željezničku prugu i nema sumnje da će šteta iznositi nekoliko stotina miliona dolara", kazala je premijerka prilikom obilaska ugroženog gradića St. Georgea s 2.800 stanovnika, od kojih su neki u subotu evakuirani.

U St. Georgeu je poplavljeno oko 25 kuća, ali šteta je manja nego što se strahovalo, zato što je nivo rijeke Balone preko noći bio manji od očekivanog.

Međutim, rijeka je probila nasipe nizvodno i odsjekla mjesta Talon, Bolon i Diranbandi na jugozapadu Queenslanda, javio je Associated Press.

Uslijed neprestanih kiša prošle sedmice su poplavljeni i gradovi u središnjem dijelu države.

Snažna oluja, praćena obilnom kišom i gradom, zahvatila je u subotu najveći australski grad Melbourne, u saveznoj državi Viktoriji, i izazvala ogromne probleme u prometu, kao i otkazivanje brojnih sportskih manifestacija.

Kiša i grad u Melbourneu doveli do kašnjenja željezničkog prometa i otkazivanja konjičkih utrka, nogometnih utakmica i drugih aktivnosti na otvorenome.

Turisti koji su bili u posjeti muzejima i akvarijima morali su se evakuirati zbog štete koju je prouzrokovala oluja, širom grada zatvoreni su tržni centri, kazališta i kina, zbog toga što je voda prodrla u unutrašnjost zgrada.

Meteorolozi su već upozorili da se i narednih dana mogu očekivati slične oluje, prenio je AP.