Svijet
3

Najmoćnije kriminalne organizacije na svijetu

Sarajevo-x.com
Televizijske i filmske mafije nisu ni upola okrutne i beskrupulozne kao vodeći svjetski kriminalci. Naspram vođa ruskih i japanskih kriminalnih organizacija, Tony Soprano je mala umiljata maca. Dok neke od velikih svjetskih mafija probadaju, druge postaju velike zahvaljujući globalizaciji i korporativnom načinu poslovanja.

Jakuze

Zbog jakih veza sa mnogo političara, japanska mafija svoje svakodnevne "poslove" obavlja bez mnogo straha od zakona. Najveća jakuza grupa je "Yamaguchi-gumi", čijih 39.000 članova predstavlja skoro polovinu japanskih gangstera. Sjedište im je u Kobeu i djeluju kao korporacija. Trenutni kum, Kenichi Shinoda, upravlja svojim kriminalnim carstvom iz zatvora. Ovo mu je drugi put da je u zatvoru. Prvi put je bio 70-ih godina prošlog vijeka jer je isjekao protivnika mačem.

Ono što ih čini drugačijim jeste publicitet i stil. Jakuze su jedna od najotvorenijih kriminalnih organizacija. Imaju svoje zvanično sjedište, urede i vizit-karte. Poznati su po skupim odjelima, veoma distinktivnim tetovažama tigra i često im fali pokoji prst koji je odsječen nakon neuspjeha. Zbog humanih gesti, poput pokušaja da izbjegnu "civilne" žrtve, javnost okreće glavu u suprotnom smijeru kada je njihovo nasilje u pitanju.

U stalnom su sukobu sa vlastima. U posljednje vrijeme nekoliko ubistava visokopozicioniranih osoba mogli značiti kraj tolerancije vlasti. Policija je regrutovala 10 hiljada novih policajaca kako bi se obračunali sa bandama. Pokušaj Yamaguchi-gumia da proširi svoj "posao" na Tokio uzrokuje otpor kod rivalskih grupacija, što može dovesti do krvavog rata za teritoriju.

Ruska mafija

Procjenjuje se da je skoro jedna desetina ruske teritorije i jedna četvrtina ekonomije pod upravom mafije koja broji oko 300 hiljada članova organizovanih u 450 grupa.

Ni jedna grupacija nije dominantna, naravno ako ne računamo samu rusku vladu, čiji su pojedini dijelovi u rukama mafije. U biografiji nedavno uhapšenog Vladimira Nikolajeva piše sljedeće: Član stranke ruskog predsjednika Vladimira Putina, gradonačelnik Vladivostoka, vlasnik "imperije" koja se bavi preradom morskih plodova, mesa i drveta. Na mjesto gradonačelnika došao je nakon što se njegov izborni predstavnik spotaknuo na granatu koja se slučajno našla ispred njegovog ureda.

Ruska mafija je nemilosrdna. Ne postoji čovjek kojeg ne bi uništili (ubili), bilo da je riječ o novinaru, policajcu ili visokopozicioniranom vladinom službeniku. U septembru 2006. godine ubili su Andreja Kozlova, zamjenika guvernera ruske Centralne banke i velikog borca protiv korupcije.

Ruska mafija se penje na gore. Vođe ruskih mafijaša polako izlaze iz okova crnog tržišta i pruzimaju legalne operacije i poslove. Globalizacija je "in" i u ruskoj mafiji. Danas ih ima u Izraelu i SAD-u.

Talijanska mafija

Talijani su još uvijek na prvom mjestu kada vam neko spomene organizovani kriminal i mafiju. U 2005. godini imali su prihode u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Kada bi postali korporacija, bila bi najveća u Italiji

Što se grupa tiče, tu je sicilijanska Cosa Nostra, koja je upravljala čitavim ostrvom decenijama. Ndrangheta, sada izlazi kao veća, jača i brutalnija grupacija. Njihovih 10 hiljada članova su centar narko veze između kolumbijskog i evropskog tržišta.

Poznati su po jakim porodičnim vezama. Cosa Nostra je već dugo poznata po omerti, kodeksu šutnje, i zbog kojeg niko od običnog naroda, preko državnih službenika pa sve do Crkve nije smio pričati sa vlastima.

Danas se bore za opstanak. Prošlogodišnjim hapšenjem Bernarda Provenzanoa, šefa svih šefova (cappo di tutti capi), Cosa Nostra je pretrpila veliki udarac. Nedugo zatim, 24 kuma uhapšena su u seriji dramatičnih i opasnih racija. Agresivan stav lijevog centra prema mafijašima zaslužan je za slom vodstva sicilijanske mafije. Očekuje se da će se fokus uskoro prebaciti na Ndranghetu i ostale kriminalne porodice.

Meksički narko karteli

Nakon što je SAD pojačao napore kako bi spriječio trgovinu lokalne mafije sa kolumbijskim kartelima, okrutne meksičke bande su zauzele svoje pozicije.

Karteli Sinaloa i Gulf svoj posao su razgranali u Arizoni i Teksasu. Treći kartel svoj posao obavlja iz Tijuane u utrci sa prva dva da opskrbljuje Amerikance kokainom i metamfetaminima koji dolaze sa svih strana, pa čak i iz Kine. Vođe sva tri kartela se nalaze u zatvoru, no njihove organizacije su nastavile svoj ubilački pohod.

Nedavno su karteli bili u ratu. Članovi bandi su pogubljenja i mučenja znali objavljivati kao muzičke spotove na YouTubeu. Kada video klipovi nisu davali rezultate strašenja kakve su željeli, članovi bandi su se znali razmahivati sa odrublčjenim glavama svojih protivnika u znak upozorenja neprijatelju.

Meksički karteli trenutno stagniraju. Meksički predsjednik Felipe Calderón okupio je čitavu vojsku da se bori protiv bandi, čak je oformio specijalnu jedinicu koja odgovara samo njemu. Ipak, droga još uvijek nesmetano putuje, mrtva tijela se nagomilavaju. Samo ove godine karteli su ubili više od hiljadu ljudi, uključujući i visokopozicionirane službenike. Svoj posao šire prema Peruu i centralnoj Americi.

Talijansko-američka mafija

I pored razvikane reputacije kao opasne mafije, američka verzija Cosa Nostre nije ni do koljena onoj talijanskoj. Nekada ih je bilo po cijeloj Americi, a danas je to ograničeno na gradove New York i Chicago.

Danas nemaju velikih igrača uz sebe. Ipak, imena predsjedničkog kandidata i bivšeg gradonačelnika New Yorka, Rudyja Giuliania te državnog sekretara Unutrašnje bezbjednosti Michaela Chertoffa povlačila su se po sudnicama u vrijeme suđenja velikim mafijaškim bosovima 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka. Pet poznatih mafijaških porodica iz New Yorka: Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo i Bonanno, još uvijek postoje. No, nakon godina bespoštednih progona i tužbi, nijedna od njih nema lako prepoznatljivog i istaknutog dona (bosa, kuma).

Što se omerte u Americi tiče, s tim su se davno pozdravili. Nelojalnost je postala jedna od osobina te mafije. Nakon usvajanja federalnog RICO statuta, koji je izmijenio zakon o prisluškivanju, javni tužioci su dobili ono što im je trebalo. Hiljade članova je pogazilo omertu zbog suočavanja sa dugotrajnim zatvorskim kaznama, te postali državni "dokazni materijal".

Čini se da italijansko-američka mafija propada. Još uvijek uspjevaju dobiti nešto novca od korumpiranih sindikata, građevinskih firmi, kockanja, droga i zelenaških kredita. No nekadašnji glamur je nestao, baš zbog toga se neki pribojavaju krvavog kraja nekad velike italiansko-američke mafije.