Svijet
0

Najmoćnije američke porodice

Sarajevo-x.com
Amerikanci nemaju kraljevske porodice. Nemaju ih od kako su prekinuli veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom. No postoje porodice koje, iako nemaju titule, krune i prijestolja, opet žive kraljevskim životima. To su bogate porodice sa dužom tradicijom koje se trude da novac i moć ostane u pravim rukama.

Hilton Pokretač i glava porodice: Conrad Nicholson Hilton (1887-1979)

Conrad je hotelski biznis počeo stvarati 1919. godine kada je sagradio prvi hotel u Teksasu. Skoro 90 godina kasnije postoji više od 500 hotela širom svijeta. Pored toga danas oformljeni su i drugi poslovi kao što su iznajmljivanje automobila i aviona. Kada je umro, Conrad je bio vrijedan milijarde dolara, no skoro svu svoju imovinu ostavio je raznim humanitarnim udruženjima, a skoro ništa porodici.

Conradov sin, Barron Hilton, nakon što je bio uspješan direktor hotela Hilton, 1988. godine je na sudu uspio osporiti testament i naslijedio je 335 miliona dolara. Njegova polusestra Constance Francesca, kćerka glumice Zse Zse Gabor, također je podigla tužbu, ali nije ni blizu uspješna kao polubrat.

Moć je u njihovim rukama: Poznate sestrice Hilton, Paris i Nicky su Conradove pra-praunuke. One su nasljednice carstva. Paris trenutno guli zatvorsku kaznu, a Nicky je nešto uspješnija i već ima pokrenut vlastiti posao.

Astor Pokretač i glava porodice: John Jacob Astor (1763-1848)

Njemac po rođenju, John Jacob Astor je stigao u New York 1784. godine i započeo prodavati krzna. Nekoliko decenija kasnije, nakon prodavanje krzna i pametnih investicija u nekretnine, John postaje prvi američki milioner.

Johnov sin William Backhouse Astor, Sr. naslijedio je skoro svu očevu imovinu. Williamov pra-praunuk Robert Winthrop Chanler je postao cijenjen umjetnik u New York City-ju.

Moć je u njihovim rukama: Nasljednika nema u pravom smislu riječi. Porodično ime živi u lancu hotela Waldorf-Astoria.

Kennedy Pokretač i glava porodice: Patrick Joseph Kennedy (1858-1929)

Patrickovi roditelji emigrirali su iz Irske, jer je tadašnji zakon zabranjivao irskim katolicima da posjeduju zemlju.

Pošto se o Kennedyjima mnogo toga zna, navest ćemo neke zanimljivosti iz te živopisne porodice. Uz svakog Kennedyja se veže barem jedna od dole nabrojanih stavki: američki predsjednik, američki kongresmen, američki senator, oslobođen optužbi za silovanje, državni tužilac, žrtva lobotomije, prva dama Kalifornije, predsjednica odbora Specijalne olimpijade, švercer, ratni heroj, doktor, izdavač, guverner, osuđeni ubica, američki ambasador u Britaniji, politički aktivista, narkoman, advokat itd.

Porodica je preživjela dva strašna atentata. Tada su ubijena oba člana porodice koja su bila intimna sa Marilyn Monroe. Od tada kruže priče o prokletstvu porodice Kennedy.

U svakom slučaju ovo je živopisna porodica koja je uvelike obilježila noviju američku historiju.

Moć je u njihovim rukama: Douglas Harriman Kennedy je uspješan i cijenjen novinar, dok je Anthony Paul Kennedy Shriver osnovao neprofitnu organizaciju "Best Buddies International", koja pomaže osigurati kvalitetniji život onima sa mentalnom retardacijom.

Rockefeller Pokretač i glava porodice: John D. Rockefeller (1839-1937)

Možda Kennedijevi i jesu obilježili jedan dio američke historije, no niko nije imao ni blizu direktnog utjecaja kao što su Rockefelleri.

Sa svojim prvim stalnim poslom John je zarađivao 50 centi dnevno, od kojih je 10% davao uvijek u crkvu. Tada je začeta filantropska linija ove nevjerovatne porodice.

Kada je John bio predsjednik nafte kompanije Standard Oil, 1911. Vrhovni sud SAD-a je presudio kako kompanija stvara ilegalni monopol te ju je razbio u 34 nove kompanije. Tako se John tada našao u nesvakidašnjoj situaciji. Od vlasničkog udjela u jednoj naftnoj kompaniji, odjednom je postao vlasnik dionica 34 nove naftne kompanije.

Za njega se smatra da je najbogatiji čovjek koji je ikada živio. Preračunato u današnje dolare, njegovo bogatstvo je iznosilo blizu 200 milijardi dolara.

Moć je u njihovim rukama: Johnov pra-pra-praunuk, Justin Aldrich osnovao je udruženje "Generation Engage" koje pomaže mladima da budu bolje uključeni u politički život. Drugi pra-pra-praunuk, Steven C. Rockefeller, Jr., je predsjednik organizacije "Educational Adventures" čiji je osnovni cilj dati djeci moć i dobro obrazovanje kroz igru i zabavu.