Butan
0

Najmlađi kralj na svijetu zasjeo na prijestol

Sarajevo-x.com
Budistička Kraljevina Butan okrunila je svoga novog, 28 godina starog kralja Jigmea Khesara Namgyela Wangchuchka na ceremoniji koja je u četvrtak upriličena u ovoj maloj državi na Himalajima.

Najmlađi kralj na svijetu vlast je naslijedio odvog oca koji je abdicirao 2006. godine, a nacija je čekala dvije godine jer je današnji momenat procijenjen kao astrološki najpovoljniji za ovog mladića.

Upravo je njegov 52-godišnji otac bio taj koji ga je okrunio na svečanosti u masivnoj palati glavnog grada Timpu koja potječe iz 17. stoljeća, na datum i sat koji su odredili astrolozi, odnosno u 8:31 po lokalnom vremenu. Zatim je uslijedila proslava koja će trajati tri dana i na kojoj će se okupiti više od 650.000 stanovnika.

Jigme Khesar Namgyal Wangchuck se školovao na univerzitetu u Oxfordu, a stekao je zvanje Druk Gyalpo odnosno "Kralj-zmaj".

Prethodni kralj inaugurisan je 1974. godine, a ostavku je prije dvije godine dao u korist novih demokratskih reformi u Butanu. Ove reforme predviđaju da kralj i dalje ostane na čelu države, ali njegove odluke može pobiti parlament sa dvotrećinskom većinom.