Svijet
47

Najmlađa žrtva na letu Malaysia Airlinesa imala dvije godine

Klix.ba
Muktesh Mukherjee i Xiaomo Bai
Muktesh Mukherjee i Xiaomo Bai
Vrisci i plač ucviljene rodbine prolomili su se hotelom Lido u Pekingu nakon što je danas zvanično objavljeno da je avion Malaysian Airlinesa na letu 370 pao u Indijski okean i da je svih 239 osoba koje su u njemu putovale mrtvo.

Dugih i bolnih 17 dana porodice su čekale bilo kakve informacije o Boeingu 777 koji je nestao na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu. Danas su i posljednje nade da su živi ugašene.

Najmlađi putnik bio je dvogodišnjak

Na letu 370 je bilo 226 putnika i 13 članova posade. Najmlađa žrtva imala je dvije godine a najstarija 76. Pet putnika nije doživjelo peti rođendan. Među putnicima koji su većinom Kinezi je bilo inženjera, umjetnika, profesora, doktora...

Dvogodišnji Moheng bio je najmlađi od njih. Putovao je sa roditeljima, Roryjem Wangom i Vivijom Jiao, u Peking sa odmora u Maleziji.

Samo sedam dana prije nego će izgubiti život u padu aviona, Rory je poslao svojim prijateljima e-mail u kojima im opisuje svoj odmor u Maleziji. Na letu su bili i Vivijini roditelji, Dai Shuling i Jiao Wenxue koji su se pridružili kćerki, zetu i unuku.

Posjetio djevojku u Maleziji

Dvadesetšestogodišnji Yue Wenchao iz Mongolije preselio se u Veliku Britaniju kako bi studirao na postdiplomskom studiju Hull Business School. Prije pogibije posjetio je svoju djevojku Malezijku u Kuala Lumpuru i objavio svoje fotografije. Prije nestanka aviona poslao je svojoj djevojci poruku na Weibou "Vidimo se u Pekingu!".

Noć prije nego što je 24-godišnji vatrogasac Chandra Siregar poletio za Peking, telefonom je tješio svoje roditelje u Indoneziji, zabrinute zbog nedavnih izvještaja o terorizmu u južnom Junanu. Diplomant prestižnog Bandung Institute of Technology (ITB) Fireman je odmah nakon završenog fakulteta prihvatio poslovnu ponudu američke kompanije Schlumberger. Njegov otac kaže da je bio pametno dijete i da je u Maleziji prisustvovao jednoj vježbi prije polaska za Peking.

Djeci obećao čokolade

Život je izgubio i 34-godišnji Wen Yongsheng. Njegov vršnjak Puspanahtan Subramaniam, specijalista informacionih tehnologija, obećao je svojoj djeci da će se vratiti brzo i da će im donijeti čokolade. Njegov otac je 20 godina naporno radio kako bi svog sina poslao na fakultet.

Majstor borilačkih vještina Ju Kun također je tog kobnog dana bio na letu 370. On je glumio u filmovima "The Grandmaster" i "The Forbidden Kingdom" zajedno sa Jackiem Chanom i Jet Lijem.

Paul Weeks sa Novog Zelanda putovao je na novi posao u Mongoliju. Prije nego je napustio porodičnu kuću, supruzi Danici je ostavio prsten i sat.

Iranac u potrazi za boljim životom

Iranac Pouria Nour Mohammad Mehrdad (18) bio je jedan od dvoje Iranaca u ovom avionu sa lažnim pasošem. Ispostavilo se da je tinejdžer iz Karaja tražio novi život u Evropi i nadao se da će sresti svoju majku u Njemačkoj. Nakon dolaska u Kuala Lumpur na Facebooku je napisao da je uzbuđen zbog putovanja.

Supružnici Muktesh Mukherjee i Xiaomo Bai krenuli su na odmor u Vijetnam. Svoje sinove ostavili su kod bake.

Malezijski student Tony Tan Wei Chew (19) nedavno je završio St. Andrew's Junior College u Singapuru. S roditeljima je putovao u Peking na odmor. Njegov cimer je ispričao da je Tan planirao studirati u SAD-u. Sa 15 godina dobio je stipendiju za školovanje u Singapuru. Njegova dva brata nisu putovala na ovom letu.