Blokiran rad institucija
0

Najmasovniji sindikat u Italiji održao štrajk

FENA
Jednodnevni štrajk, u organizaciji najmasovnijeg talijanskog sindikata, održan je u petak širom Italije protiv vladinih ekonomskih mjera i njene imigracione politike, čime je onemogućeno normalno funkcionisanje škola, bolnica, javnog prevoza i drugih javnih službi.

Ljevičarski sindikat CGIL, koji ima oko šest miliona članova, od kojih polovinu čine penzioneri, pozvalo je na obustavu rada širom Italije, ističući da administracija premijera Silvija Berlusconija nije uspjela da odgovori na ekonomsku krizu, prenosi Reuters.

Stotine hiljada demonstranata okupilo se u centru Rima na početku marša kroz prijestonicu Italije, noseći transparente na kojima su ispisane poruke protiv vlade.

Jedan od učesnika protesta rekao je da mu je dosta Berlusconija, jer on "samo priča i priča, a sve radi samo za sebe".

Sindikat CGIL, koji je organizovao proteste u stotinjak gradova i mjesta, traži da vlada smanji poreze na plaće radnika i primanja penzionera, da učini mnogo više na zaštiti radnih mjesta i da promijeni strogu imigracionu politiku.

Piloti i osoblje na aerodromima obustavili su rad na četiri sata, kao i javni prevoznici, dok je u nekim sektorima rad obustavljen cijeli dan.