Svijet
0

Najmanje šestero mrtvih u poplavama u SAD-u

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U posljednja tri dana u Južnoj Karolini u SAD-u pale su velike količine kiše, a kako je istakao guverner te američke države to su najveće padavine u posljednjih 1.000. godina. U poplavama koje su nastale stradalo je najmanje šest osoba.

Više od 35 centimetara kiše po metru kvadratnom palo je u protekla tri dana u gradu Charlestonu. Od ponedjeljka su zatvorene škole, kao i nekoliko autocesta. Vremenski uslovi su dodatno pogoršani jer osim obilnih padavina prijeti i uragan Joaquin na Karibima. Iako se ne očekuje da će uragan zahvatiti istočnu obalu SAD-a, to dodatno utječe na pojačan intenzitet padavina.

"Ovolika količina kiše nije zabilježena u posljednjih 1.000 godina. Eto koliko je velika ova oluja", riječi su guvernera Južne Karoline Nikkija Haleyja.

Predsjednik Barack Obama proglasio je vanredno stanje u Južnoj Karolini, što znači da će lokalne vlasti dobiti i pomoć sa državnog nivoa za rješavanje problema poplava.

Ljudi su iz svojih domova iseljeni čamcima. Blizu 100 osoba je spašeno iz automobila sa poplavljenih cesta. Mnoge ulice su zatvorene, a stanovništvo pokušava vrećama s pijeskom zaustaviti prodor vode u kuće.