Svijet
0

Najmanje šest osoba ubijeno u eksplozijama u Indiji

FENA
Najmanje šest osoba je poginulo u petak u eksplozijama koje su se gotovo istovremeno dogodile ispred sudskih zgrada u tri grada na sjeveru Indije, saopćili su jedan ministar, policija i indijske TV stanice.

Jedan ministar je ocijenio kako bi moglo da se radi o "terorističkim akcijama".

Najmanje četiri advokata su ubijena u Faizabadu, izjavio je agenciji AFP policijski glasnogovornik u Lucnowu, glavnom gradu države Uttar Pradesh, u kojem je također eksplodirala jedna bomba.

Policajac je kazao da su u Faizabadu bile dvije eksplozije i da je u njima ranjeno 20 osoba. Advokati su se sastali u nekoj vrsti "kolibe" izvan suda, objasnio je policajac.

Televizija je prikazala dva beživotna tijela u svetom gradu Benaresu, u Uttar Pradeshu. U eksploziji je ranjeno 12 osoba, saopćila je policija.

Jedna eksplozija je potresla grad Lucknow, glavni grad države Uttar Pradesh, najnaseljenije države u zemlji, objavilo je više TV stanica.

"Tri eksplozije su se dogodile istovremeno. Jasno je da se radi o zavjeri", izjavio je za medije pomoćnik ministra unutarnjih poslova Sriprakash Jaiswal.

"Motiv bi mogao biti povećanje broj terorističkih akcija" u zemlji, ocijenio je on.

Teroristički napadi su redovni u Indiji i posljednjih mjeseci su učestaliji - jedna akcija svakog mjeseca.