Meta bili policajci
9

Najmanje pet osoba poginulo u eksploziji kod sufijskog svetišta u Lahoreu

Klix.ba
Najmanje pet osoba, među kojima su tri policajca, poginula su, a 24 osobe su ranjene u eksploziji koja se dogodila u blizini Data Darbara u Lahoreu (Pakistan).

Prema inicijalnim policijskim izvještajima meta eksplozije je bilo policijskog vozilo, ali se još utvrđuju ovi navodi. Policija istražuje da li je riječ o improvizovanom eksplozivnom uređaju ili bombašu samoubici.

Osam povrijeđenih osoba je u teškom stanju i ljekari se bore za njihov život. Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu Mayo.

Operacija spašavanja brzo je provedena na tom području, a potom je sve zatvoreno. Veliki broj policijskih agencija opkolio je područje.

"Policajci su stajali kod drugog izlaza svetilišta Data Darbar. Imali smo općenite prijetnje ali nikada ništa usmjereno na ovo svetilište", rekao je viši policijski službenik Ashfaq Ahme Khan.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

Data Darbar je grobno mjesto svetog Ali Hajverijai jedno od najvećih svetilišta sufija u Južnoj Aziji. Izgrađeno je u 11. stoljeću. Prije pet godina bio je meta samoubilačkih napada gdje je poginulo 40 osoba i od tada je osigurano velikim brojem policijskih službenika.