Svijet
0

Najmanje devet Iračana poginulo u bombaškim napadima

FENA
Najmanje devet iračkih civila je poginulo, a 12 ih je ranjeno u tri odvojena bombaška napada rano u nedjelju u Bagdadu, uključujući i napad u blizini iranske ambasade, kazali su policijski zvaničnici.

Do ovog nasilja dolazi dan nakon što su se dva najmoćnija šiitska lidera složila da prekinu rivalski odnos i mjesecima nakon što oružani sukobi i atentati na naftom bogatom jugu prijete da prerastu u veći sukob, javlja AP.

Incidenti su se započeli oko 7 sati kada je eksplodirala bomba čija je meta bila policijska patrola, pored minibusa koji je prevozio radnike prema centralnom Bagdadu.

Tri osobe su ubijene a četiri su ranjene u većinski šiitskom kvartu Baladiyat u istočnom dijelu prijestonice, kazao je policijski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman jer nije ovlašten da daje izjave za medije.

Unutrašnjost uništenog autobusa bila je prekrivena krvlju, izbušena šrapnelima a prozori su porazbijani, vidi se na televizijskom snimku agencije Associated Press.

Pola sata kasnije bomba je eksplodirala u većinski šiitskom kvartu Dora u južnom Bagdadu, druga bomba čija je meta bila američka patrola nije pogodila cilj i ubila je tri civila i ranila tri, saopćila je policija.

Na trgovačkom području Salihiyah u centru grada bomba postavljena na automobil parkiran u blizini iranske ambasade eksplodirala je oko 8.30 sati, ubivši tri prolaznika i ranivši pet, kazala je policija.