Australija
0

Najmanje 84 mrtvih u požarima

FENA
Najmanje 84 osoba je izgubilo život, a stotine domova izgorjelo u najsmrtonosnijim požarima u historiji Australije, saopćila je policija u nedjelju.

Vatrena stihija je sinoć potpuno uništila nekoliko gradića sjeverno od Melbournea i sve drugo što joj se našlo na putu, prenosi Reuters.

Vlasti su u nedjelju ujutro saopćile da su spasilačke ekipe iz zgarišta izvukle 65 tijela, ali da bi broj žrtava mogao biti veći jer spasioci i dalje pretražuju ruševine. U bolnicu je primljeno više od 20 ljudi s teškim opekotinama.

"I dalje pronalazimo tijela", rekao je glasnogovornik policije.

Prema podacima vlasti, sve žrtve su stradale u nekoliko gradića sjeverno od Melbournea. Neki od njih su izgubili život dok su automobilima pokušavali da pobjegnu od vatre.

Požari, koji su u subotu zahvatili gusto naseljen jugoistok zemlje, i dalje bjesne, a njihovom širenju doprinose rekordno visoke temperature, kakve nisu zabilježene u posljednjih 100 godina, kao i snažan vjetar.

Vlada u Kamberi je naredila vojsci da bude u stanju pripravnosti i osigurala fondove za pomoć pogođenim područjima.

U državama Victoria i New South Wales bukti više od 40 požara, u čijem gašenju učestvuju hiljade vatrogasaca i avioni s vodenim bombama.

Vatrogasci su saopćili da je u Victorii izgorjelo 640 domova.

Očevici tvrde da vatrena stihija mestimično dostiže visinu četvorospratnice i da se brzo širi.

Istočno od Melbournea, temperatura je u subotu dostigla skoro 50 stepeni, a u velikom požaru je izgorjelo 3.000 hektara nacionalnog parka. Kada je vjetar promijenio pravac, vatra se brzo proširila na 30.000 hektara rastinja.

Požari danas i dalje bukte na oko 2.000 kvadratnih kilometara sjeverno od Melbournea, a neki gradovi su i dalje ugroženi.

Premijer države Victoria John Brambi upozorio je da će vatra bjesniti još danima i da je van kontrole još 26 požara.

U požarima u Australiji 1983. godine, koji su dosad bili najgori po broju žrtava, život je izgubilo 75 osoba.