Pakistan
0

Najmanje 60 osoba poginulo u poplavama izazvanim monsunskim kišama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 60 osoba je poginulo kada su se rijeke izlile iz korita tokom sezone monsunskih kiša, uništavajući branu u do sada najtežim poplavama u sjeverozapadnom Pakistanu, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Stotine hiljada stanovnika odsječeno je od svijeta dok se spasioci bore da se domognu udaljenih sela, prenosi AP.

Ljudi su bili prisiljeni da se probijaju kroz vodu duboku do koljena u nekim ulicama gradova u dolini Swat. Novoizgrađeni dio brane u oblasti Charsadda se srušio, dok su usjevi bili pod vodom u brojnim područjima. Najmanje deset osoba poginulo je u blizini Peshawara kada su im se kuće srušile.

Javljeno je da je na desetine osoba nestalo, uključujući najmanje devet kineskih građevinskih radnika u području Kohistan.

  • Oko 200 ostalih kineskih građevinskih radnika odsječeno je od svijeta zbog poplava, saopćio je Mian Iftikhar Hussain, ministar informisanja za pokrajinu Khyber-Pakhtoonkhwa, koja je teško pogođena poplavama.

Kazao je da su to najteže poplave na sjeverozapadu zemlje od 1929. i kako se procjenjuje da je 400.000 stanovnika odsječeno od svijeta u tom dijelu zemlje.

  • Spasilačka operacija u kojoj se koriste helikopteri ne može se izvesti zbog lošeg vremena, a samo 48 spasilačkih brodova dostupno je spasiocima, kazao je on, dodajući da meteorolozi predviđaju nove kiše tokom narednog dana.

Monsunska sezona dovodi do obilnih poplava u Pakistanu, a najsiromašniji stanovnici najčešće su izloženi riziku jer su područja ranjiva na poplave sve što sebi mogu priuštiti.

Sumnja se da su tropske kiše faktor u padu aviona u srijedu u blizini pakistanske prijestonice Islamabada u kojem su poginule 152 osobe.