Zatvaranje Guantanama
0

Najmanje 6 zemalja spremno prihvatiti zatvorenike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Najmanje šest ili sedam" zemalja Evropske unije spremno je prihvatiti zatvorenike iz Guantanama kako bi se pomoglo američkom predsjedniku Baracku Obami da zatvori ovaj zatvorski logor, izjavio je u ponedjeljak portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado.

"U ovom trenutku ima najmanje šest ili sedam država koje su na raspolaganju", izjavio je šef portugalske diplomatije u razgovoru za dnevni list Publico, koji je izašao na dan kada o ovom pitanju treba da razgovaraju evropski ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.

"Želimo multilateralni okvir koji će omogućiti državama članicama EU-a da razviju inicijative prema svojim orijentacijama", kazao je Amado, prenosi AFP.

Portugalski ministar je u razgovoru naglasio da su na tome "radili jedan pravni savjetnik State Departmenta, evropski stručnjaci i koordinator antiterorističkih politika EU-a" i da bi taj zajednički rad trebalo da doprinese "rasvjetljavanju političke orijentacije EU-a".

Portugal je polovinom decembra otvorio raspravu kao prva zemlja EU-a koja je bila spremna prihvatiti zatvorenike iz Guantanama.