Kina
0

Najmanje 56 mrtvih u nesrećama u rudnicima uglja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 37 rudara je poginulo u nedjelju u nesreći u jednom rudniku uglja u kineskoj provinciji Henan, samo dan pošto je u požaru u drugom rudniku život izgubilo 19 rudara, dok se 12 vodi kao nestalo, saopćili su kineski zvaničnici.

U rudniku Sinfeng nalazilo se 108 rudara, kada je oko 1.30 sati po lokalnom vremenu, došlo do curenja gasa i obrušavanja uglja. Spasilačke ekipe izvukle su sedam rudara, a 64 su uspjeli sami da se izvuku na površinu.

Rad u rudniku u gradu Dengfeng zvanično je obustavljen zbog sigurnosnih provjera u okviru tehnoloških unapređenja, ali je uprava tajno nastavila s iskopavanjima noću, javila je Xinhua.

Rudnik Sinfeng u vlasništvu kompanije Guangsian imao je dozvolu za proizvodnju 150.000 tona uglja godišnje. Vlasnik i drugi zvaničnici kompanije zadržani su na ispitivanju u policiji, a istraga o uzrocima nesreće je u toku.

U međuvremenu, spasilačke ekipe su potvrdile da je u požaru koji je u subotu izbio u rudniku uglja u provinciji Heilongjang poginulo 19 rudara, dok se 12 vodi kao nestalo.

Godišnje u kineskim rudnicima pogine skoro 10.000 ljudi, a nesreće se najčešće dešavaju zbog dotrajale opreme i neadekvatnih sigurnosnih uvjeta u ilegalnim rudnicima.