Svijet
0

Najmanje 50 mrtvih u zemljotresu u Italiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snažan potres magnitude 6,3 Richtera pogodio je u nedjelju navečer centralni dio Italije, pričinivši veliku materijalnu štetu, a stanica Sky javlja da je poginulo najmanje 50 osoba, među kojima i petoro djece. BBC javlja da se pod ruševinama nalazi najmanje 30 osoba za kojima se intenzivno traga. Prema najnovijim procjenama, oko 50.000 osoba je ostalo bez svojih domova. U ponedjeljak oko 10 sati usljedio još jedan potres slabijeg intenziteta.

Kako je ranije javio Reuters, aparati Američkog geofizičkog instituta zabilježili su potres u 03.35 po lokalnom vremenu, s epicentrom na dubini od 10 kilometara i na udaljenosti od 95 kilometara sjeveroistočno od Rima.

U Akvili, glavnom gradu oblasti Abruza, oko 100 kilometara istočno od Rima, koja ima oko 60.000 stanovnika, srušile su se historijske zgrade, a dijelimično je pao studentski dom, kao i veliki broj kuća.

Veliki broj osoba nalazi se na ulicama Akvile gdje im se pruža neophodna pomoć. Širom grada pripadnici policije, vatrogasne službe, članovi spasilačkih ekipa pokušavaju da spase ljude.

BBC javlja da je petoro djece izvučeno iz ruševina zgrade u Akvili. Dvije osobe, jedna starija žena i djevojčica poginule su u mjestu Fosa, blizu Akvile.

I u Rimu se osjetilo pomjeranje tla, ali u toj oblasti za sada nema izvještaja o materijalnoj šteti.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi proglasio je u ponedjeljak vanredno stanje i najavio finansijsku pomoć države oblastima pogođenim potresom. Berlusconi je otkazao planiranu posjetu Rusiji zbog krizne situacije.

Nov potres u ponedjeljak je oko 10 sati pogodio ponovo centralni dio Italije, saopćio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju, prenosi Makfaks.

Mnogi objekti koji su bili oštećeni u prethodnom zemljotresu sada su se u potpunosti srušili, javili su mediji, iako još nema informacije o jačini ovog novog potresa.

Služba za civilnu bezbjednost saopćila je da je u zoni potresa porušeno najmanje 10.000 objekata.

U potresu koji je 2002. pogodio grad San Đulijano di Pulja, stradalo je 20 osoba, a 1997. godine 13 osoba je poginulo u potresima u centralnoj Italiji, navodi BBC.

Prema navodima civilne zaštite, ovo je najgori udar koji je pogodio Italiju u posljednjih deset godina.