Svijet
0

Najmanje 37 mrtvih u Iraku u posljednjih 24 sata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 37 osoba je ubijeno od ponedjeljka u nizu napada u Iraku, od kojih je 28 ubijeno u samoubilačkom napadu u Baaqubi.

Dvadeset i osam osoba je ubijeno, a 24 su ranjene u samoubilačkom napadu izvršenom u ponedjeljak navečer na džamiju u jednom selu na periferiji Baaqube, saopćila je lokalna policija.

Samoubica je aktivirao eksploziv u svom pojasu, u masi ljudi koja se okupila u džamiji gdje se održavao skup pomirenja između jedne pobunjene sunitske grupe i šiitske milicije.

Među ubijenim su dva policijska generala pokrajine Diyala: general Nadžib al-Salihi, odgovoran za policijske operacije u Diyali i general Ali Dlayan, šef saobraćajne policije i šef policije u gradu Baaqubi.

U Bagadu je šest osoba ubijeno, a 23 ranjene u utorak ujutro u dvostrukom napadu automobilom bombom na pijaci u mješovitom kvartu Zayuna, u centru grada, doznaje se iz bolničkih izvora i izvora bliskih službama sigurnosti.

Dva vozila su eksplodirala u razmaku od nekoliko trenutaka blizu filijale Banke al-Rafidain.

U Basri se u utorak ujutro vozač samoubica raznio ispred sjedišta policije, izjavio je šef lokalne policije general Džalil Khalaf.

Tri osobe su ubijene, a pet je ranjeno, precizirao je on.