{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najmanje 37 mrtvih tokom protesta

F
9.4.2011. u 16:24
0
0
Najmanje 37 mrtvih tokom protesta
0
Najmanje 37 mrtvih tokom protesta
Foto: AFP
Najmanje 37 osoba ubile su u petak u Siriji sirijske snage reda koje su pucale na demonstrante pravim mecima, izjavio je Ammar Qorabi, predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava.
- Mirni protesti na kojim se tražila sloboda, odvijale su se u petak u različitim sirijskim regijama, posebno na jugu u Deri, izjavio je Qorabi, javio je AFP.

- Sirijske vlasti su "nasilno ugušile ove proteste koristeći granate sa suzavcem i pucajući pravim mecima na nenaoružane civile, izjavio je ovaj borac za ljudska prava kojem je sjedište u Kairu.

Qorabi je napravio listu s imenima tridesetak osoba ubijenih u Deri, 100 kilometara južno od Damaska i potvrdio da su vlasti "spriječile prevoženje ranjenika u glavnu gradsku bolnicu".

U Homsu, 160 kilometara sjeverno od Damaska, vlasti su u petak rastjerale demonstrante blizu Velike džamije "koristeći prave metke" i ubili tri osobe, a ranili dvije.

- U pokrajini Damask, vlasti su pucale na demonstrante i ubile tri osobe u Harasti i jednu u Dumi, dodao je on.

- Radi se o flagrantnom kršenju prava i sloboda, izjavio je Qorabi i zatražio od vlasti da dopuste novinarima i satelitskim televizijama da prate događaje.

- Neophodno je da vlasti usvoje politiku koja odgovara zahtjevima demonstranata i koja će im omogućiti da slobodno protestuju, zatim da oslobode stotine osoba uhapšenih za vrijeme protesta, kazao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: