{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najmanje 37 mrtvih tokom protesta

F
9.4.2011. u 16:24
0
0
Najmanje 37 mrtvih tokom protesta
0
Najmanje 37 mrtvih tokom protesta
Foto: AFP
Najmanje 37 osoba ubile su u petak u Siriji sirijske snage reda koje su pucale na demonstrante pravim mecima, izjavio je Ammar Qorabi, predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava.
- Mirni protesti na kojim se tražila sloboda, odvijale su se u petak u različitim sirijskim regijama, posebno na jugu u Deri, izjavio je Qorabi, javio je AFP.

- Sirijske vlasti su "nasilno ugušile ove proteste koristeći granate sa suzavcem i pucajući pravim mecima na nenaoružane civile, izjavio je ovaj borac za ljudska prava kojem je sjedište u Kairu.

Qorabi je napravio listu s imenima tridesetak osoba ubijenih u Deri, 100 kilometara južno od Damaska i potvrdio da su vlasti "spriječile prevoženje ranjenika u glavnu gradsku bolnicu".

U Homsu, 160 kilometara sjeverno od Damaska, vlasti su u petak rastjerale demonstrante blizu Velike džamije "koristeći prave metke" i ubili tri osobe, a ranili dvije.

- U pokrajini Damask, vlasti su pucale na demonstrante i ubile tri osobe u Harasti i jednu u Dumi, dodao je on.

- Radi se o flagrantnom kršenju prava i sloboda, izjavio je Qorabi i zatražio od vlasti da dopuste novinarima i satelitskim televizijama da prate događaje.

- Neophodno je da vlasti usvoje politiku koja odgovara zahtjevima demonstranata i koja će im omogućiti da slobodno protestuju, zatim da oslobode stotine osoba uhapšenih za vrijeme protesta, kazao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: