Gaza
0

Najmanje 360 mrtvih u izraelskim napadima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael, u ratu "bez milosti" s ciljem uništavanja Hamasa kako bi "dugoročno" pojačao sigurnost oko pojasa Gaze, napao je u ponedjeljak islamistički pokret četvrti dan uzastopno.

U zračnim udarima od subote je ubijeno najmanje 360 Palestinaca, među kojim 57 civila, a postoje u perspektivi i kopneni napadi.

U noći s ponedjeljka na utorak najmanje je 10 Palestinaca ubijeno, a četrdesetak ranjeno u novom nizu izraelskih zračnih udara u pojasu Gaze, izjavio je agenciji AFP direktor službi za hitne slučajeve Moawiya Abu Hassanein.

Mete četrdesetak izraelskih napada su bile zgrade ministarstava i sigurnosnih službi, doznaje se iz izvora Hamasa i od očevidaca.

Ovi napadi nisu spriječili nova raketiranja s palestinskog teritorija. Četiri Izraelca su ubijena u palestinskom raketiranju od subote, kada je počela operacija Izraela na Hamas u pojasu Gaze.

"Naša ofanziva ima za cilj poboljšanje sigurnosne situacije u regiji koja graniči s pojasom Gaze", izjavio je kapetan Benjamin Rutland, glasnogovornik izraelske vojske.

"Ako kriminalno raketiranje Izraela i njegovih građana ne prestane u potpunosti, Izrael će pribjeći svim sredstvima i svim vrstama legalnih akcija kako bi neprijatelj prestao s nelegalnim napadima", navodi se u saopćenju ministra odbrane Ehuda Baraka.

Zamjenik premijera Haim Ramon je izjavio da je "cilj operacije pad režima" islamističkog pokreta, dok je pomoćnik glavnog zapovjednika general Dan Harel potvrdio da "nakon operacije nijedna Hamasova zgrada u Gazi neće ostati čitava".

Izrael je mobilizirao 6.500 rezervista i rasporedio pješadiju i oklopna vozila na granici s pojasom Gaze, što upućuje na mogućnost kopnene ofanzive.