Sukob militantnih grupa
0

Najmanje 32 osobe poginule u bombaškom napadu u Jemenu

M. A.
(Foto: EPA-EFE)
Najmanje 32 osobe ubijene su u napadu na vojnu paradu jemenskog pobunjeničkog pokreta Houthi. Naime, parada u lučkom gradu Aden bila je meta napada naoružanih bespilotnih letjelica, javlja televizijski kanal Houthi. Inače, Aden je sjedište jemenske međunarodno priznate vlade.

Pobunjenici kažu da je vojna parada bila dio priprema provladinih snaga za novi napad na teritoriju koju drže Houthi, sjeverno od centra grada. U međuvremenu, vlasti su izjavile da je riječ o ceremoniji upriličenoj u povodu završetka obuke vojnika.

"Eksplozija se dogodila iza platoa na kojem se odvijala ceremonija. Grupa vojnika plakala je nad tijelom za koje se vjeruje da je tijelo komandanta", rekao je jedan od svjedoka.

Međunarodna medicinska humanitarna organizacija Medecins Sans Frontieres (MSF) saopćila je da je desetine ljudi ranjeno.

Vojni kamp u kojem se dogodio napad pripada provladinoj snazi ​​poznatoj kao Sigurnosni pojas.

Ranije u četvrtak, u samoubilačkom bombaškom napadu na policijsku stanicu u Adenu ubijena su najmanje tri policajca, a još uvijek nije jasno je li ovaj incident povezan s napadom na vojni logor.

Podsjećamo da je Jemen opustošen sukobom koji je eskalirao u martu 2015. godine, kada su pobunjenici Houthi preuzeli kontrolu nad većim dijelom zapada zemlje i prisilili predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija da pobjegne u inozemstvo.

Iznenađeni rapidnim jačanjem grupe za koju su vjerovali da će vojno podržati regionalne šiitske snage Irana, Saudijska Arabija i osam drugih, uglavnom sunitskih arapskih država, započeli su zračnu kampanju čiji je cilj vraćanje Hadija na vlast. Koalicija je dobila logističku i obavještajnu podršku SAD-a, Velike Britanije i Francuske, piše Sky News pozivajući se na Reuters.