Tokom karnevala
131

Najmanje 30 povrijeđenih u napadu u Njemačkoj, među njima i djeca

FENA
Oko 30 ljudi je povrijeđeno u ponedjeljak nakon što se automobil zabio u karnevalsku paradu u zapadnom njemačkom gradu Volkmarsen, saopćila je policija u ponedjeljak.

Regionalna TV kuća Hessenschau izvijestila je da policija smatra da je vozač, identificiran kao 29-godišnji njemački državljanin, djelovao s predumišljajem, ali trenutno nije poznato ništa o njegovom motivu, javio je Reuters.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Lokalni mediji citirali su svjedoke koji kažu da je vozač ciljao djecu i da se "punim gasom" zabio u okupljene na tradicionalnoj paradi uoči kršćanskog praznika Velikog posta.

Na pitanje koliko je osoba povrijeđeno, policijski glasnogovornik u regionalnom centru Kassel rekao je da smatra da ih "ima oko 30". List Bild navodi da je trećina teško povrijeđena.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Policija je na Twitteru saopćila da je nekoliko osoba teško povrijeđene, a među njima ima i djece.

Policija je otkazala sve karnevalske parade u njemačkoj državi Hesse, gdje se Volkmarsen nalazi, kao mjeru predostrožnosti, ali navodi da nisu upoznati s bilo kojim drugim prijetnjama po sigurnost građana u ostalim dijelovima Njemačke.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do incidenta je došlo manje od sedmicu dana nakon što je napadač, u jednom od najgorih rasističkih napada u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, ubio devet osoba, a zatim svoju majku i sebe.