Meksiko
0

Najmanje 30 djece stradalo u požaru

Sarajevo-x.com
Najmanje 30 djece je poginulo u požaru koji je izbio u petak poslijepodne u jednom vrtiću u gradu Hermossilio na sjeverozapadu Meksika. Prema prvim informacijama požar je izbio u skladištu automobila i automobilskih guma, a zatim se proširio i na vrtić, objavili su svjetski mediji.

U požaru su stradala djeca u dobi od nekoliko mjeseci do pet godina, a prema riječima portparola policije, Albertoa Barreda Robinsona, djeca su se ugušila u dimu.

Lokalna vatrogasna ekipa uspjela je ugasiti požar nakon dva sata i trenutno se provodi istraga o uzroku požara.

"Vatrogasci su morali bušiti rupe u zidu kako bi došli do djece. U akciju spašavanja su se uključili i komšije i vaspitači, no nažalost stradalo je najmanje 29 djece dok je njih više od 50 premješteno u lokalne bolnice", kazala je Guadalupe Ayala, koordinatorica Crvenog križa.

U trenutku požara u vrtiću se nalazilo najmanje 100 djece. Trenutno su djeca smještena u pet bolnica u koje su poslati iskusni liječnici kao i sva neophodna oprema kako bi se spasili životi djece.

"Sve se dogodilo tako brzo. U trenutku požara djeca su spavala. Moj kolega i ja smo uspjeli spasiti tek desetero djece od njih trideset, koji su boravili u prostoriji koja je bila pod našom nadležnošću", kazala je očajna uposlenica vrtića Maria Adrian Gasca Sandova.

Trenutno se sprovodi istraga o uzroku požara, te će više informacija o ovom tragičnom događaju biti poznato tokom dana, saopštile su lokalne vlasti Hermossilia.