Ahmedabad
0

Najmanje 29 poginulih, više od 100 ranjenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 29 osoba je poginulo i više od 100 ranjeno u najmanje 13 eksplozija u subotu u indijskom gradu Ahmedabadu na zapadu države, gdje je, saopćili su lokalni zvaničnici.

Prema prethodnom bilansu, pet osoba je poginulo u eksploziji u Ahmedabadu, gdje su odjeknule najmanje četiri eksplozije, prenijeli su indijski mediji. Kako je ranije navela jedna indijska televizija, 27 osoba je povrijeđeno u jednoj od eksplozija.

Indijska televizija javila je da je malo-poznata grupa "Indijski mudžahedini" preuzela odgovornost za napade. Indijska agencija PTI ranije je javila da je najmanje šest eksplozija odjeknulo u starom gradskom jezgru Ahmedabada, prijestolnice indijske države Gudžarat. Drugi mediji su naveli da su eksplozivne naprave bile podmetnute ispod bicikala.

Nekoliko bombi je eksplodiralo u petak u južnoindijskom gradu Bangaloreu, gdje je jedna osoba poginula i sedam ranjeno. Ahmedabad je inače bio poprište stravičnih sukoba indusa i muslimana 2002. u kojima je poginulo najmanje hiljadu ljudi. U posljednjih nekoliko godina Indija je bila meta bombaških napada, a najčešće mete su džamije, hinduistički hramovi i sredstva javnog prijevoza. U većini slučajeva, nijedna organizacija nije zvanično preuzimala odgovornost za napade.