Svijet
4

Najmanje 27 osoba poginulo u klizištu u Hiroshimi

Klix.ba
(Foto: AFP)
Najmanje 27 osoba poginulo je kada se pokrenulo klizište u japanskoj Hiroshimi. Klizište se pokrenulo u naseljenom području u blizini planine u okolini Hiroshima grada.

Do pokretanja klizišta je došlo nakon što je pala velika količina kiše u 24 sata u srijedu ujutro, objavila je japanska meteorološka agencija.

Na fotografijama se vidi kako su kuće doslovno zatrpane ili potpuno uništene u mulju i stijenama, dok spasilački timovi pokušavaju doći do preživjelih.

"Prema podacima državne policijske agencije, broj poginulih porastao je na 27, a za 10 osoba se još traga", rekli su službenici za AFP.

Druga lokalna agencija objavila je izjave vladinih zvaničnika kako je neke ljude klizište doslovno progutalo i da se ne zna koliko je osoba tačno poginulo. Nekoliko njih su bili djeca. Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak, izvjestila je Kyodo agencija.

"Probudio sam se u pola noći i hodnik koji vodi do dnevne sobe je bio poplavljen. Čuo sam zvuk vode kako dolazi, rijeka se izlila i krenula ka mojoj kući. Uspio sam istrčati, ući u automobil i pobjeći", rekao je jedan od preživjelih stanovnika.

U operaciji spašavanj učestvuje veliki broj ljudi. Uključila se i vojska. No, potragu otežava kiša koja još pada. Postoji opasnost od pokretanja novog klizišta, a već su do sad poginula dva spasioca.