Australija
0

Najmanje 18 žrtava nezapamćenih vrućina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australijske vlasti strahuju da bi talas vrućina na jugoistoku zemlje, kakav nije zabilježen u posljednjih 100 godina, mogao biti uzrokom većine od 18 iznenadnih smrtnih slučajeva registriranih danas u Adelaidu.

"Možemo samo nagađati koliko je (tih smrti) povezano s vrućinom, ali očigledno je u pitanju veći broj", izjavio je ministar zdravlja savezne države Južne Australije John Hill. Od 18 preminulih, 14 su bili stariji ljudi, prenio je Reuters i objasnio da se pod "iznenadnom smrću" podrazumijeva ona od srčanog ili moždanog udara. Hitna pomoć u Adelaidu dnevno prosječno zabilježi nekoliko takvih slučajeva, a ovako visoka brojka ukazuje na to da bi uzrok smrti mogle biti vrućine, rekao je Hill.

Visoke temperature u Južnoj Australiji i Viktoriji već tri dana dostižu 40 stepeni Celzija, u Melbournu temperatura od utorka ne pada ispod 43 stepena, a danas je izmjereno rekordnih 43,8 stepeni. Vrućine su izazvale prekide u snabdijevanju električnom energijom i haos u saobraćaju, a službe hitne pomoći su zagušene pozivima građana. Potrošnja struje je znatno porasla pošto građani pokušavaju da rashlade domove klima-uređajima.

Ministarstvo energetike je pozvalo stanovništvo na štednju električne energije zbog učestalih kvarova preopterećenih transformatora. U Viktoriji je oko 40.000 domova ostalo bez struje, a vlasti su uvele jednosatne restrikcije, dok je u Južnoj Australiji bez struje 95.000 kuća. U Melbournu su zbog vrućine otkazani polasci oko 90 vozova. Ljekarske službe su saopćile da je povećan broj hroničnih bolesnika koji su zatražili ljekarske usluge i upozorile na opasnost od toplotnog udara.

Australijska ministrica ekologije Peni Vong rekla je da je talas vrućina pokazatelj klimatskih promjena. Vatrogasci u Viktoriji pokušavaju da obuzdaju dva velika požara, koji su dosad već progutali 2.000 hektara šuma i travnatih površina. Meteorolozi prognoziraju visoke temperature do nedjelje.