Svijet
0

Najmanje 17 osoba poginulo u požaru u Parizu

Sarajevo-X
U požaru hotela Opéra u blizini robne kuće Galeries Lafayette u središtu Pariza 18 osoba je poginulo, a 65 ozlijeđeno, od kojih 15 teško.

Prema riječima vatrogasaca, požar se dogodio oko 02.20 sati na prvom spratu hotela. U panici neki gosti su iskakali kroz prozore hotela od šest spratova.

Među nastradalima nalazi se veliki broj stranaca i djece. Vatrogasci nisu mogli ništa reći o detaljima, kao i o uzrocima požara. Francuski ministar unutrašnjih poslova Dominique de Villepin došao je na mjesto nesreće, te je obišao i ozlijeđene koji su smješteni u robnoj kući Galeries Lafayette.

"Ova užasna drama sviju nas je šokirala'', kazao je francuski predsjednik Jacques Chirac. Požar je ''jedna od najbolnijih katastrofa'' koje su se dogodile u Parizu.

"Ovo je jedna teška nesreća koja se, srećom, ne događa često u Parizu'', kazao je glasnogovornik vatrogasaca Laurent Vibert. Vatrogasci i spasilačke službe su brzo stigle na mjesto nesreće. Plamen je gorio od prvog sprata pa sve do krova.

"Bilo je samo jedno stubište, a vatra je izbila na donjim spratovima. Nije bilo eksplozija", rekao je glasnogovornik. Gosti hotela su djelom bili zarobljeni i nisu imali šansi da izađu. Jedna 41-godišnja stanarka obližnje zgrade je izjavila da su se iz hotela mogli čuti pozivi u pomoć i vrisci.

Požar je lokaliziran oko 03.30 sati, ali i oko 05.00 sati manji plamen se mogao vidjeti u potkrovlju.

U gašenju požara sudjelovalo je 240 vatrogasaca, od kojih je jedan ozlijeđen. Prema podacima recepcije, u hotelu u trenutku požara je bilo 76 gostiju.

Većina hotelskih soba bila je iznajmljena gradskoj upravi koja je tu smještala useljenike. Prema podacima policije, među ozlijeđenima se nalaze Francuzi, Senegalci, Portugalci, Amerikanci, Ukrajinci, Tunižani i državljani Obale Bjelokosti.

Vlasti su odmah organizirale istragu o uzrocima požara.